Desmerkat på marked i Jakarta, Indonesien

Danskerne er enige: Handel med vilde dyr skal forbydes

Nyheder

Den danske regering skal arbejde for et globalt og permanent forbud mod handel med vilde dyr. Det mener størstedelen af danskerne ifølge en ny YouGov-undersøgelse.

Den globale handel med vilde dyr er en milliardindustri, der er skyld i ufattelige lidelser hos vilde dyr over hele verden. Dyrene udnyttes som medicin, fødevarer, underholdning og kæledyr. 

Det skal der sættes en stopper for, hvis man spørger danskerne. En rundspørge udført af YouGov viser, at 86 % af danskerne mener, at det bør være ulovligt at handle med vilde dyr. 

”Det er menneskets udnyttelse og uhensigtsmæssige omgang med vilde dyr, der ligger til grund for den situation, vi sidder i lige nu,” siger Gitte Buchhave, direktør i World Animal Protection Danmark. Hun fortsætter:

”Ikke blot lider dyrene, når de indfanges fra naturen eller avles under overfyldte og ofte uhygiejniske forhold. Vi risikerer også spredningen af farlige sygdomme, der smitter fra dyr til mennesker – uanset om dyrene sælges på fødevaremarkeder, bruges som ingredienser i traditionel asiatisk medicin, ender som eksotiske kæledyr eller som underholdning i turistindustrien.”

Sygdomme som COVID-19, ebola, SARS og fugleinfluenza er blot et udsnit af de sygdomme, der er blevet overført fra dyr til mennesker – også kendt som zoonoser. 60 % af de nye, smitsomme sygdomme, som mennesker i dag døjer med, stammer fra dyr, heraf over 70 % fra vilde dyr. 

Epidemier stoppes ikke af landegrænser

Desmerkatteunger på et marked i Jakarta, Indonesien

Desmerkatteunger på et marked i Jakarta, Indonesien

I Australien har regeringen lagt pres på lederne i G20-landene for at få forbudt fødevaremarkeder, hvor der handles med vilde dyr. G20-landene består af 19 lande samt EU, som til sammen udgør verdens største økonomier. Samlet står de for 80 % af verdenshandlen. 

I Kina har regeringen forbudt handel med og indtagelse af vilde dyr som fødevarer. Men så længe det stadig er lovligt at avle og handle med vilde dyr til brug i traditionel medicin eller til underholdningsformål, vil risikoen for sygdomme fortsat være til stede.

”Det nytter ikke, at vi nøjes med at symptombehandle ved, at nogle få lande lukker ned for vådmarkeder. COVID-19 har vist alvoren i sygdomme, der spredes fra dyr til mennesker. Den holder sig ikke til geografisk afmærkede områder. Derfor må der tages hånd om problemet med et permanent og globalt forbud mod handel med vilde dyr,” siger Gitte Buchhave.

EU bør trække i førertrøjen

En flagermus på et marked i Jakarta, Indonesien

En flagermus på et marked i Jakarta, Indonesien

84 % af danskerne svarer i YouGov-undersøgelsen, at Danmark bør arbejde for et globalt forbud mod handel med vilde dyr. Når verdens største økonomier mødes til G20-topmøde til november, skal de forholde sig til følgerne af COVID-19 og koordinere en global indsats. 

”Her har vi en unik chance for én gang for alle at sikre, at der bliver gjort en ende på den hensynsløse udnyttelse af vilde dyr. Verdens ledere i G20-landene bør vise deres tyngde og forbyde handel med vilde dyr – globalt og permanent,” fastslår Gitte Buchhave.

Hun slutter: ”Ved at stoppe handel med vilde dyr passer vi ikke bare på dyrene, men også på os selv. Det er nu, EU skal vise sit værd og stå i spidsen for at sikre et forbud én gang for alle.

Vil du vide mere