Bord dækket til julemiddag

Danskerne åbne for kødfri julefrokost, men traditionerne står stærkt

Nyheder

Ny undersøgelse: En femtedel af danskerne kan forestille sig en kødfri julefrokost, men flertallet holder fast i traditionerne og vil fejre jul, som de plejer.

En ny undersøgelse fra YouGov viser bevægelse i forhold til en af danskernes højt skattede traditioner: 22 % kan godt forestille sig en julefrokost helt uden and, frikadeller og flæsk på menuen.

Derudover holder de fleste dog fast i den traditionelle julemad og vil holde juleaften som de plejer. Det overrasker ikke den anerkendte fremtidsforsker Anne Skare:

“Selvom det bliver stadigt vigtigere for os at signalere overskud på karma-kontoen – måske særligt her op mod jul, hvor vi gerne vil være noget for nogen – så er julen nok ikke der, hvor kampen skal udkæmpes og man skal hejse alle sine korstogsflag,” smiler hun fortsætter:

“Der kommer med al sandsynlighed en dag, hvor det plantebaserede er det normale. Og hvor bare tanken om at vi spiste kød fra levende dyr og lavede flæskesvær af deres hud vil give vores efterkommere myrekryb," forudsiger Anne Skare.

Hun understreger, at der er et godt stykke vej endnu. For selvom vi efterhånden er klar over, at dyrevelfærd er bedst for både dyr og natur, har traditionerne stadig godt fat i danskerne.

Fire % plantespisere til jul

Meningsmålingen fra YouGov afdækker nemlig også, at kun 15 % af de adspurgte overvejer at skære ned på deres kødindtag til selve julemiddagen, mens 76 % har tænkt sig at indtage samme mængde flæskesteg, and, gås og kalkun, før der skal danses om juletræet.

Kun 4 % siger, at de spiser ren plantebaseret julemiddag, mens 6 % overvejer at udskifte noget af kødet til selve julemiddagen.

“Generelt står vi i to lejre: Dem, der holder fri fra sig selv i julen, og dem, der vil tættere på sig selv. For nogle er julen en mulighed for at smide alle regler og værdisæt og smovse igennem med alt, hvad der er syndigt, for det er jo kun den ene gang om året. Det andet hold kan slet ikke være i skørlevned og frådseri og slapper bedst af, når de er sammen med dem, der deler deres værdisæt. De vil ikke holde fri fra sig selv, men tværtimod tættere på sig selv,” lyder Anne Skares analyse.

Overordnet er prisen vigtigere for danske forbrugere end økologi og friland. Lidt over halvdelen nævner prisen som afgørende, mens en tredjedel siger, at det er vigtigere, at dyrene er opdrættet økologisk på friland med bedre plads og adgang til udendørsarealer.

Vil du vide mere