Danske cirkuselefanter bør være fortid

06/07/2017

På grund af forældet dansk lovgivning er det stadig muligt at se vilde dyr optræde i danske cirkus. At se elefanter optræde i Danmark eller Thailand går ud på ét: Det er dybt unaturligt for dyrene og en udnyttelse af dem. Derfor vil vi have vilde dyr, der optræder, forbudt i Danmark.

Det er grotesk, at Danmark bliver ved med at halte bagud på dette punkt, og det er på tide, at vi følger med udviklingen og får stoppet udnyttelsen af optrædende vilde dyr i cirkus.

Danmark bryster sig normalt af at have høje standarder for dyrevelfærd. Alligevel findes der stadig findes vilde dyr i cirkus i Danmark. Vi opfordrer nu de danske politikere til ændre lovgivningen. For uanset hvor i verden man for eksempel ser elefanter optræde, ligger der en intensiv og hård træning bag, for at man er i stand til at kontrollere elefanten.

”Det er grotesk, at Danmark bliver ved med at halte bagud på dette punkt, og det er på tide, at vi følger med udviklingen og får stoppet udnyttelsen af optrædende vilde dyr i cirkus, ” siger Gitte Buchhave, direktør for World Animal Protection Danmark. Hun henviser til den danske lovgivning, der stadig tillader visse vilde dyr som elefanter, søløver og zebraer i danske cirkus.

Danskerne mener også, at det er uacceptabelt med vilde dyr i cirkus

Danskerne er overvejende enige i, at vilde dyr ikke hører hjemme i cirkus. Vi præsenterer i dag en ny undersøgelse fra YouGov, hvor 3 ud af 5 danskere svarer, at de finder det uacceptabelt med vilde dyr i cirkus.

Gitte Buchhave siger: ”Det er glædeligt at så mange danskere mener, at det er uacceptabelt med vilde dyr i cirkus. Det er godt i tråd med, at danskerne generelt er blevet mere bevidste om det forkerte i at udnytte vilde dyr som for eksempel elefanter til underholdning, hvilket vi oplever i vores arbejde. Derfor mener vi, at tiden er inde til, at vi én gang for alle skal forbyde vilde dyr i underholdning i Danmark. Det hører fortiden til." 

83 % af de danskere, der finder det uacceptabelt med optrædende, vilde dyr i cirkus, mener, at det er unaturligt for vilde dyr at optræde. 60 % af dem mener, at det er problematisk, at dyrene holdes i fangenskab. Det viser, at den danske befolkning er opmærksom på, hvorfor det er problematisk at bruge vilde dyr til underholdning i cirkus.

Giv din underskrift til et forbud mod elefanter og andre vilde dyr i cirkus i Danmark >>

Stop udnyttelsen af elefanter og andre vilde dyr i danske cirkus.

Det er umuligt for elefanter at leve et godt liv i et cirkus

Både de træningsmetoder, der ligger bag træning af elefanter, samt de forhold som elefanter lever under i et omrejsende cirkus, gør uden diskussion, at elefanterne aldrig bare tilnærmelsesvis kan følge deres naturlige instinkter.

“Det er ikke muligt for elefanter at leve et godt liv i et omrejsende cirkus, hvor de konstant flyttes og lever på meget begrænset plads. Elefanterne lever i små aflukker eller bure, står bundet fast eller lænket, har begrænset social interaktion med andre elefanter og skal ofte give stressende optrædener – der er ingen mulig måde, man kan retfærdiggøre det på og kalde det for god trivsel for elefanterne. Det lever ganske enkelt ikke op til deres komplekse behov,” siger dyrlæge Jan Schmidt-Burbach, PhD i asiatiske elefanters sundhed.

Læs vores rapport om asiatiske elefanters forhold inden for turismebranschen >>

Intensiv træning for at holde elefanterne under kontrol

Vilde dyr som elefanter kræver hård træning, hvis man skal få dem til at adlyde og optræde. Det forringer deres livskvalitet enormt, både fysisk og psykisk.

“Elefanter i cirkus er trænet intensivt, fra de er ganske unge. Der er ingen vej udenom, at elefanten er nødt til at gennemgå en intensiv træning, for at man kan kontrollere den. Specielt hvis man holder elefanter steder som på cirkus, hvor hundredvis af mennesker er samlet tæt omkring den,” siger Jan Schmidt-Burbach og fortsætter:

”De høje lyde, nærheden til så mange ukendte mennesker og de krævende tricks, de skal udføre, er stressende for elefanterne. Derfor er domptørerne nødt til at have dem under stram kontrol. Ellers ville der være meget stor risiko for, at panikkende elefanter sårede eller dræbte mennesker.”

Tiden er for længst løbet fra vilde dyr i danske cirkus

”Der er ikke forskel på at se en optrædende elefant i Thailand eller Danmark. Elefanten er et vildt dyr, som derfor ikke bør leve i fangenskab kun for at underholde os,” siger Gitte Buchhave.

Vi opfordrer nu de danske politikere til at ændre lovgivningen og forbyde underholdning med vilde dyr:

Giv din underskrift til et forbud mod elefanter og andre vilde dyr i cirkus i Danmark >> 

Læs vores YouGov-undersøgelse om danskernes holdninger til elefanter i fangenskab her >>

Læs vores rapport om elefanter i turistindustrien her >>

Et bedre liv for 1.500 elefanter i Asien

Elephants at national park in Sri Lanka - World Animal Protection - Wildlife. Not entertainers

Sammen med TUI Care Foundation vil vi hjælpe elefanterne i Sydasiens turistindustri – blandt andet ved at støtte dyrevenlige alternativer til elefantridning og...