Kødkvæg i Brasilien

Brasiliansk kvæg lider i dage eller uger på vej til slagtning

Nyheder

Enorme og uerstattelige naturområder bliver ryddet i Brasilien for bl.a. at skaffe græsningsarealer til kødkvæg. Køerne risikerer at lide i dage- eller ugevis under den lange transport på vej til slagtning.

Brasiliansk kvæg bliver i milliontal transporteret til de områder, hvor de ender som bøffer på tallerkenen. Det er nemlig typisk her, de bliver slagtet, frem for tæt på deres græsmarker.

Meget brasiliansk kvæg bliver eksporteret til andre sydamerikanske lande – særligt til Venezuela – eller sejlet til lande som Libanon og Egypten for at blive slagtet der. 

Der er blevet ryddet regnskov for at gøre plads til dyrenes græsmarkerne, og endnu mere bliver ryddet til fordel for veje, så kvæget kan køres den lange vej til slagtning.

Uendelige transporter

 Illegal fire burn forest trees in the Amazon rainforest, Brazil.

Delstaten Pará er en af hovedeksportørerne af kvæg, og det er samtidig en af de stater, hvor der finder mest afskovning sted.

I 2018 blev kvæg fra farme i Pará i gennemsnit transporteret 420 km, før de nåede til havnebyen Barcarena. Dette gennemsnit dækker over vidt forskellige kilometertal, og nogle dyr blev således transporteret hele 1.823 km.

Transporttiden kan variere meget afhængigt af klimaet og vejenes tilstand, og nogle transporter varer helt op til 60 timer.

Fra havnen i Barcarena kan dyrenes sørejse over Atlanterhavet og Middelhavet tage 3-4 uger, hvorefter de igen bliver stuvet sammen og kørt videre til slagterier.

Sådan lider dyrene

Det kan ikke undgås, at dyrene lider under lange transporter – særligt når der er tale om transporter på mere end 12 timer. Det viser forskning i dyrevelfærd. Blandt de utallige stressfaktorer er: 

  • for megen varme eller kulde
  • sult og tørst
  • høj luftfugtighed
  • for mange dyr på for lidt plads
  • fremmede dyr tæt sammen
  • udmattelse
  • transportsyge
  • larm
  • rystelser
  • utilstrækkelig ventilation.

En del af dyrene til skade og brækker f.eks. ben, da mange af vejene er i ekstremt dårlig stand, og uberegnelige vejrforhold kan gøre dem ekstra farlige.

På de lange sørejser er det desuden svært at opretholde god hygiejne, og det er så godt som umuligt at holde dyrene under sunde forhold, når rejsen varer flere uger. 

Både landbrugsdyr og vilde dyr er ofre

Det er absurd, at vi rydder uvurderlige naturområder blot for at kunne opdrætte dyr, der lider – hvad enten der er tale om græsningsarealer til køer, der lider under lange transporter, eller sojamarker, som bliver til foder til dyrene i det industrielle landbrug.

Millioner af vilde dyr mister således deres levesteder for at understøtte en industri, der i vid udstrækning er baseret på dyremishandling.

 Illegal fire burn forest trees in the Amazon rainforest, Brazil.

Regnskoven afbrændes og fældes for at gøre plads til sojamarker eller græsmarker til kødkvæg.

Hjælp os med at overbevise politikerne om, at der er brug for en ny retning i landbruget. Jo flere vi står sammen, jo større chance har vi for at sætte en dagsorden.

Skriv under

Vil du vide mere