Brancheforening for rejsebureauer: Elefantridning og -badning er uacceptabelt

22/12/2019

Vi har rådgivet den britiske brancheforening for rejsebureauer, ABTA, så de skærpet deres retningslinjer for dyrevelfærd. Det vil sandsynligvis få en stor del af rejseindustrien over hele verden til at følge trop.

Elefanter, der bruges til shows eller skal i nærkontakt med turister, bliver som unger taget for tidligt fra deres mødre og gennemgår en hård træning.

Det er nu ’uacceptabelt’ for de turudbydere og rejseselskaber, der følger ABTAs retningslinjer, at tilbyde turister direkte, fysisk kontakt med elefanter.

Sidste år gjorde vi ABTA opmærksomme på, at deres daværende retningslinjer ikke var gode nok. Siden har de ladet sig rådgivet af vores eksperter, og med de nye retningslinjer sætter ABTA nu et stærkt eksempel over for andre brancheforeninger, rejseselskaber og regeringer over hele verden.

De nedbrudte elefanter

Elefanter, der bruges til shows eller skal i nærkontakt med turister, bliver som unger taget for tidligt fra deres mødre og gennemgår en hård træning. Det sker, uanset om elefanterne er taget fra naturen eller avlet i fangenskab. 

Metoderne kan variere, men de indebærer ofte, at elefantungen holdes isoleret, bliver sultet og tørstet, og ofte vil den også gentagne gange blive slået, indtil den kan kontrolleres gennem frygt.

Ikke kun elefanter

ABTA’s nye retningslinjer kommer også mange andre dyr til gode. Herunder er et udpluk af de aktiviteter, vi har været med til at få stemplet som uacceptable:

  • Kontakt med eller fodring af elefanter uden en barriere mellem dyr og turister
  • Kontakt med eller fodring af krokodiller og alligatorer
  • Kontakt med eller fodring af menneskeaber (chimpanser, orangutanger, gorillaer, bonoboer)
  • Kontakt med eller fodring af bjørne
  • Kontakt med eller fodring af dovendyr 
  • Kontakt med eller fodring af spækhuggere
  • Kontakt med, fodring af eller ”gåture” med vilde kattedyr
  • Elefantshows eller -optrædener for turister

”Vi er meget glade for, at ABTA har lyttet til det konsortium af dyrebeskyttelsesorganisationer, der samarbejder på dette område,” siger Julie Middelkoop, leder af vores globale arbejde for vilde dyr. Hun fortsætter:

“Det er lidt af et gennembrud, at det nu står sort på hvidt, at det er uacceptabelt at udnytte elefanter til shows, rideture, badning eller andre former for underholdning, hvor de er i fysisk kontakt med turister. Og vi er naturligvis lige så begejstrede over, at det også gælder andre aktiviteter med vilde dyr – herunder selfies med dovendyr i Amazonas, fodring af orangutanger i asiatiske zoos og gåture med løver i det sydlige Afrika.” 

Clare Jenkinson fra ABTA siger: ”ABTAs medlemmer og andre fra rejseindustrien over hele verden har i flere år baseret deres dyrevelfærdspolitik på vores retningslinjer. Takket være de input, vi har fået fra eksperter, kan rejseselskaberne sammen med deres parnere på destinationerne nu højne standarderne for dyrevelfærd.”

Go-to guide for hele branchen

ABTAs oprindelige retningslinjer for dyrevelfærd stammer fra 2013. De blev anset som de facto-retningslinjer for hele rejsebranchen, ikke blot for medlemmer af ABTA.

Men i en rapport, vi udgav i 2018, påpegede vi, at en del af formuleringerne var vage og inkonsekvente. Retningslinjerne gav derfor ikke elefanter og andre dyr den nødvendige beskyttelse fra at blive udnyttet. 

ABTA har fulgt vores anbefalinger og taler blandt andet ikke længere om, at visse aktiviteter ’frarådes’. I stedet klassificeres aktiviteter nu som enten acceptable eller uacceptable.

Vores arbejde stopper ikke her

I det kommende år fortsætter vi – sammen med andre internationale NGO’er som Humane Society International, Born Free Foundation, World Cetacean Alliance og Whale and Dolphin Conservation – med at rådgive ABTA, så de kan opdatere deres retningslinjer for delfiner i fangenskab.

Vi vil sikre, at de kommer til at afspejle den seneste forskning og etiske overvejelser. Det vil være et skridt mod vores mål om at gøre denne generation af delfiner til den sidste, der lider i fangenskab for underholdningens skyld.

Hjælp delfinerne:

Skriv under