Bjørn reddet fra fangenskab i Vietnam

Bjørn reddet: Endnu en provins fri for bjørnegalde

Nyheder

Den 11. december blev den sidste bjørn i fangenskab i Son La-provinsen i Vietnam reddet og overført til et reservat. Dermed er bjørnegaldeindustrien helt udryddet i endnu en vietnamesisk provins.

Tu Do, som bjørnen hedder, var ejet af en ældre mand. Han havde købt Tu Do som lille unge i år 2000, og i de 21 år siden da har hun levet i et smalt bur, hvor hun kun med besvær kunne bevæge sig. Hun så aldrig dagslys, og hun blev fodret med grisefoder og hundemad.

Beer in het wild

Tu Do levede 21 i år i dette lille bur.

”Der er desværre stadig i dag nogle hundrede bjørne, der lever et usselt liv i fangenskab, fordi deres galde kan bruges i traditionel asiatisk medicin. Tu Do har, hvis ikke for nylig, så tidligere i sit liv fået tappet sin galde, hvilket er meget smertefuldt,” fortæller Maya Pastakia, der leder vores internationale indsats mod udnyttelsen af vilde dyr i traditionel medicin.

Bjørne i galdeindustrien er udsat for ekstrem psykisk og fysisk mishandling. Det har været ulovligt at tappe galde fra bjørne i Vietnam siden 2005, men ejerne fik lov til at beholde deres bjørne som ’kæledyr’. Disse bjørne lever fortsat under ekstremt dårlige forhold, og nogle får tappet deres galde i det skjulte.

Lang tids dialog overbeviste ejer

Det var Phuong Le Duy, vores konsulent for arbejdet i Vietnam, der fik overtalt Tu Dos ejer til at overgive hende til Ninh Binh bjørnereservat drevet af FOUR PAWS. 

”Jeg besøgte flere gange gården, hvor To Do blev holdt fanget. Det skete som en del af det overvågningsprogram, hvor vi har mikrochippet alle bjørne i fangenskab for at sikre, at der ikke bliver taget nye bjørne fra naturen. Under hvert besøg forsøgte jeg at overtale ejeren til at overgive bjørnen.”

”Ejeren ville kompenseres økonomisk, men jeg forklarede ham, at regeringen ikke vil give ham kompensation. Ved sidste besøg for to uger siden fortalte jeg ham igen, hvad vi kan gøre for hans bjørn: At hun kan leve i et reservat resten af sit liv. Han lyttede og tænkte, men sagde ikke noget. Men kun et par dage efter besluttede han at overgive Tu Do til reservatet.”

Beer in het wild

Tu Do blev endelig reddet og transporteret til et bjørnereservat.

Endelig et godt bjørneliv

I bjørnereservatet vil Tu Do leve et mere naturligt liv, hvor hun endelig kan udfolde sin naturlige adfærd. Hun vil leve trygt og beskyttet og få den dyrlægehjælp, hun har brug for.

Barbara van Genne fra FOUR PAWS siger: ”Redningsaktionen gik godt. To Do var rolig, venlig og nysgerrig. Helbredsundersøgelsen viste, at hun har galdesten, leverskade og tandproblemer, så det er vores ekspertteam i gang med at behandle. Vi vil sørge for, at To Do nu får det liv, hun fortjener.”

Beer in het wild

En bedøvet Tu Do bliver grundigt undersøgt af dyrlæger.

På vej mod et bjørnegaldefrit Vietnam

Bui Thi Ha er vicedirektør i vores vietnamesiske partnerorganisation, Education for Nature Vietnam (ENV). Han ser det som en stor sejr, at Tu Do som den sidste bjørn i Son La nu er befriet.

”Ikke blot er provinsen nu bjørnegaldefri – det er også et tegn på fremskridt i hele landet. Det viser, at regeringen er fast besluttet på at gøre en ende på industrien, og at de rent faktisk kan gøre det. Vi fortsætter med at støtte regeringens indsats og at samarbejde med FOUR PAWS om at gøre bjørnegaldeindustrien til fortid.”

I hele Vietnam er antallet af bjørne på galdefabrikker nedbragt med over 90 % de seneste 16 år – fra 4.300 bjørne i 2005 til under 350 bjørne i dag.

Beer in het wild

Bjørne skal leve frit i naturen – ikke udnyttes til traditionel medicin.

Hjælp os med at beskytte bjørnene:

Støt nu

Vil du vide mere