Bjørnen Chinh i et lille bur på en bjørnegaldefarm.

Befriet bjørn ser dagslys for første gang efter 20 års fangenskab

Nyheder

I 20 år levede bjørnen Chin indespærret på en bjørnefarm i Vietnam. Nu er han endelig blevet reddet fra den brutale bjørnegaldeindustri.

Fotos: World Animal Protection/One Touch Connections

På bjørnefarmen sad Chinh i et stålbur på 1,5 x 1,5 meter – så småt, at han knap kunne bevæge sig. Tidligere i maj blev han endelig befriet og er har nu fået et nyt hjem i et reservat drevet af FOUR PAWS.

”Chinh var bare en lille unge, da han kom til farmen. Han blev udsat for store fysiske og psykiske lidelser i de 20 år, han blev holdt fanget der. Han kunne hverken se solen, bevæge sig frit omkring eller udfolde sin naturlige adfærd, og han har ofte fået tappet sin galdeblære, hvilket er meget smertefuldt,” siger Stephanie Kruuse Klausen, kampagneansvarlig i World Animal Protection Danmark.

Nu kan Chinh tilbringe resten af sit liv i naturlige omgivelser i reservatet, hvor han har god plads til at boltre sig og lege med de andre reddede bjørne.

Støt bjørnene

En Four Paws-medarbejder undersøger bjørn i burEn medarbejder fra FOUR PAWS vurderer Chinhs helbred og tilstand før selve redningen.

Den sidste af 15 bjørne

Redningsaktionen blev ledet af FOUR PAWS med støtte fra os i World Animal Protection og de vietnamesiske myndigheder. Den er en del af vores samarbejde med myndighederne om at overvåge alle landets bjørnegaldefarme.

Finder vi en bjørn uden mikrochip og/eller registreringspapirer, bliver den konfiskeret. På den måde sikrer vi, at ingen nye bjørne tages fra naturen og udnyttes for deres galdes skyld.

Under inspektionsbesøgene forsøger vi også at overtale ejerne til at overgive de bjørne, som er lovligt registreret. Det var sådan, Chinh blev reddet som den sidste af farmens 15 bjørne.

“Det må have været meget foruroligende for Chinh at se de 14 andre bjørne forlade farmen én efter én, så han siden 2022 har været helt alene tilbage. Vi er lettede over, at der nu i det mindste én bjørnegaldefarm mindre i Vietnam, og vi fortsætter vores kamp for at få stoppet landets bjørnegaldeindustri,” siger Stephanie Kruuse Klausen.

Bjørnen Chinh kigger ud gennem tremmerne i sit burChinh havde bare pletter og sår fra at gnubbe hovedet mod metaltremmerne.

Stor nedgang i antallet fa bjørnefarme

Bjørnegalde er en populær ingrediens i traditionel asiatisk medicin, da den menes at kunne kurere alt fra bylder og hæmorider til epilepsi og cyster. Bjørnegaldeindustrien er skyld i, at omkring 24.000 bjørne lider på farme i Asien, og at antallet af bjørne i naturen er faldet drastisk de seneste 40 år.

Siden 2005 har det været ulovligt at tappe galde fra bjørne i Vietnam. Et smuthul i loven tillader dog ejerne at beholde deres bjørne som ’kæledyr’. Disse bjørne lever fortsat under kummerlige forhold, og nogle bliver illegalt tappet for galde.

I omkring 20 år har vi og andre NGO’er samarbejdet med Vietnams regering for at få sat en stopper for industrien og beskyttet den lille bestand af bjørne, som stadig lever i naturen. Takket være denne indsats er der nu flere reddede bjørne i reservater og redningscentre end på bjørnefarme.

I dag er der omkring 200 bjørne tilbage i fangenskab i landet. Det er en nedgang på 95 % siden 2005, hvor 4.300 bjørne var indespærret på farmene.

”Udnyttelsen af bjørne i fangenskab for deres galde skyld er en af de værste eksempler på dyremishandling, der findes. Det er en kæmpe sejr, hver eneste gang det lykkes os at befri en bjørn fra dens lille, nøgne bur,” siger Stephanie Kruuse Klausen.

Støt bjørnene

Bjørnen Chinh bliver transporteret væk fra bjørnegaldefarmChinh bliver transporteret væk fra bjørnefarmen.

Starten på Chinhs nye liv

Chinh vil resten af sit liv modtage al den omsorgsfulde pleje, han har brug for. Reservatets dyrlæger er allerede i gang med at behandle ham for de lidelser, han pådrog sig i mareridtsårene på bjørnefarmen.

Chinhs tænder er i dårlig forfatning, og hans hjørnetænder er knækkede. Hans kløer er meget lange, og huden under hans poter er fortykket, fordi han stod direkte på metaltremmer. Desuden har han bare pletter i pelsen af at have gnubbet hovedet mod tremmerne – en typisk tvangspræget adfærd, der er et tydeligt tegn på stress og frustration.

Efter de mange år i et lille bur kan Chinh ikke klare sig selv i den fri natur, men han kan få et godt liv i sit nyt hjem. Han virker rolig og blev hurtigt tryg nok ved reservatets ansatte til at tage imod bananer og anden lækker mad.

Vores mål er at sikre, at Vietnams regering lukker alle bjørnefarmene og overfører de resterende bjørne til reservater og redningscentre senest inden udgangen af 2025, så de ligesom Chinh kan få en ny chance i livet.

”Den vietnamesiske regering bør lukke alle juridiske smuthuller og én gang for alle sætte en stopper for galdebjørnenes lidelser. Vi vil gøre alt for at sikre, at dette er den sidste generation af bjørne, der bliver tvunget til at lide under forfærdelige forhold i fangenskab,” slutter Stephanie Kruuse Klausen.

Hjælp og i kampen for at få at reddet galdebjørnene:

Støt nu

Vil du vide mere