Saga

Befri marsvineungen Saga

Nyheder

Marsvinet Saga er blevet revet væk fra sit frie liv i havet og holdes nu indespærret i et lille havnebassin, der ikke kan opfylde hendes naturlige behov. Vi vil have stoppet Fjord&Bælts udnyttelse af marsvin.

For kort tid siden annoncerede Fjord&Bælt, at et nyt marsvin var kommet til centeret: Den ca. 1 år gamle marsvineunge Saga, der var blevet fanget i et bundgarn nær Korsør.

Fjord&Bælt har siden 1997 holdt marsvin i fangenskab i deres lille havnebassin i Kerteminde. Tre døde efter kort tid i fangenskab. Tre overlevede i længere tid, hvoraf den 25 år gamle marsvinehun Freja stadig er i live. Lille har Saga også overlevet indtil videre. 

Hvis Saga lever lige så længe som Freja, er hun dømt til at tilbringe de næste over 20 år med at svømme rundt og rundt i et lille havnebassin. Et usselt liv for et vildt dyr.

Kan ikke udleve naturlige instinkter

Det er ikke muligt at give marsvin og andre hvaler i fangenskab forhold, der tilnærmelsesvis lever op til deres naturlige leveområder i havet. 

I naturen lever marsvin over store områder, hvor de kan dykke ned til 400 meters dybde og svømme op til 300 meter på et minut. I sammenligning med det areal, marsvin har i naturen, er Fjord&Bælts anlæg på størrelse med at knappenålshoved.

Træning og fremvisning af marsvinet Freja

Fjord&Bælts havnebassin

Det er desværre ikke altid til at se med det blotte øje, om vilde dyr trives i fangenskab. De kan virke sunde og raske, men samtidig være ekstremt stressede, fordi de ikke har mulighed for at få opfyldt deres naturlige behov og følge deres instinkter. Alene det, at marsvin i fangenskab ikke har mulighed for at bevæge sig over kæmpe afstande, sådan som de gør i naturen, skader deres velfærd.

Vilde dyr, der bliver sat sammen på begrænset plads af mennesker uden at have nogen naturlig familierelation, nærer ikke nødvendigvis varme følelser for hinanden. I Fjord&Bælts lille anlæg bliver marsvinene tvunget til at leve i kunstige sociale grupper, og fordi der er så lidt plads, er det svært for dyrene at fjerne sig fra hinanden, når der opstår konflikter.

Unødvendig forskning

Fjord&Bælts begrundelse for at holde marsvin er, at de bruger dem til vigtig forskning. Men centerets forskning på marsvin er unødvendig. I dag studerer man marsvin i naturen, og der findes allerede en stor mængde brugbar forskning foretaget på denne måde.

De studier, som Fjord&Bælt har foretaget på deres marsvin i fangenskab, er enten allerede foretaget på vilde bestande, eller resultaterne kan være fejlbehæftede, fordi trænede dyr i fangenskab kan opføre sig anderledes end dyr, der lever vildt i naturen.

Ifølge Miljøstyrelsen bliver marsvinene i Fjord&Bælt primært brugt til at kalibrere og udvikle udstyr under kontrollerede forhold. Der er altså tale om et enkelt meget begrænset formål som baggrund for, at vilde marsvin tages fra naturen og holdes indespærret hele deres liv.  

Træning og fremvisning af marsvinet Freja

Marsvinene ved Fjord&Bælt bliver fremvist for de betalende gæster.

Sæt Saga fri i naturen

Det er ikke for sent at genudsætte Saga i naturen. Hun er gammel nok til at klare sig selv, og hun har ikke været længe nok i fangenskab til at have mistet færdighederne til at overleve i det fri.

Derimod kan Freja sandsynligvis ikke genudsættes i havet efter 23 år i fangenskab. Det bedste for Freja ville være at give hende et så stressfrit liv som muligt og fritage hende fra forskning og fremvisning resten af hendes liv.

Vil du vide mere