Gris nyder liver på økologisk svinefarm. Foto: Christian Andersen

Alle vinder ved omlægning af Danmarks landbrug

Nyheder

Omstillingen af landbruget er et af de emner, der bare ikke vil gå væk. Mange industrielle landmænd slår sig i tøjret, men alle kan vinde ved en grøn omlægning.

Topfoto: Christian Andersen

“Der er brug for store ændringer i dansk landbrug, og det er nu, der skal ske noget. Det er nu, landmændene skal leve op til deres løfter, og det samme gælder måske i endnu højere grad for politikerne,” siger Esben Sloth, kampagnechef i World Animal Protection Danmark. 

Han peger på, at når vi omlægger Danmarks landbrug, bør der i ligeså høj grad tages hensyn til de mange dyr, der udnyttes i produktionen:

“Bedre dyrevelfærd og hensyn til klima og miljø bør gå hånd i hånd. Men der er en risiko for, at dyrene kommer til at betale prisen for et landbrug, der skal effektiviseres endnu mere end i dag, hvis der kun tages højde for CO2-udledningen. En højere intensitet giver øget risiko for en endnu dårligere dyrevelfærd.”

Vi kan kigge mod Holland

I World Animal Protection er vores klare holdning, at vi skal reducere antallet af dyr på en måde, så det bliver til gavn for både dyrene, de landmænd, der har ansvaret for dem, samt klima og natur. 

Og løsningen ligger nærmest lige for næsen af os, mener Esben Sloth:

“I Holland har man siden 2019 gennemført et målrettet tiltag for at reducere antallet af svin. Staten giver tilskud til, at produktionsbygningerne nedlægges, at der ryddes op på gårdene, og at landmændene dermed kan komme videre i en anden og mere bæredygtig produktion. Hvad enten vi taler om økologi eller en mere plantebaseret produktion.” 

Kræv en ny retning i landbruget:

Skriv under

De dyr, der lider mest, skal ud af produktionen

EU-Kommissionen har i lang tid arbejdet på en ny dyrevelfærdslovgivning, der sandsynligvis er klar til efteråret. Her vil der sandsynligvis blive indført et forbud mod fiksering af søer i alle EU-landes svineproduktioner. 

Den forrige danske regering støttede forbuddet, som vil betyde, at omkring 95 % af de danske svinestalde skal ombygges for at leve op til de kommende krav. Vi forventer, at den ny regering fortsat vil arbejde henimod dette mål.

dscf0488_0

Det skal være slut med at fiksere søer.

“Selvom vi ikke har de bedste erfaringer med landbrugets evne til at leve op til frivillige aftaler, foreslår vi, at den hollandske model i Danmark skal være en frivilligt baseret ordning, hvor de bedrifter, der ikke lever op til de kommende EU-krav om dyrevelfærd, tilbydes kompensation for at nedlægge den animalske produktion,” siger Esben Sloth og fortsætter:

”På den måde kan vi sikre, at det er de dyr, der lider mest, som tages ud af produktionen. I stedet skal gårdene omlægges til plantebaseret produktion eller jorden udlægges til vild natur. Erfaringerne fra Holland viser nemlig, at der har været rigtigt mange landmænd, som har ansøgt om at bruge modellen, så de kan få hjælp til en anden produktionsform.”

Bedre dyrevelfærd og bedre klimabalance

Den hollandske model – i en dansk tilpasset version – vil betyde en verden til forskel for millioner af dyr i den højintensive fødevareproduktion, fordi det er de dyr med dårligst forhold, der tages ud af produktionen.

Med langt mindre animalsk produktion vil landbruget desuden yde en stor del af sit bidrag til landbrugets reduktion af C02-udledningen, og gårdejerne vil have mulighed for at komme ud af en produktionsform, der for manges vedkommende ikke er rentabel.

Fremtiden handler om et bæredygtigt landbrug funderet på økologi og friland, hvor den plantebaserede produktion primært bruges som basis for føde til mennesker og ikke som dyrefoder.

Det vil give en bundlinjen, der ser nogenlunde sådan ud:

  • Glade dyr, der ikke er fikseret i staldene, og som får et langt bedre liv i harmoni med deres naturlige instinkter.
  • Glade borgere, der får en forbedret natur med flere moser, engdrag og skove samt større biodiversitet til lands og til vands og en bedre klimabalance.
  • Glade landmænd, der slipper for det meste af C02-afgiften, og som får kompensation og starthjælp til en mere bæredygtig produktion i bedre harmoni med deres omgivelser.
En so og hendes smågrise på marken hos Vinfeldt Øko. Foto: Christian Andersen

Grise i en økologisk svineproduktion. Foto: Christian Andersen

”Vi ved, hvad der er galt, og vi ved, hvad der skal til, så vi må ikke tøve længere. Danmark har brug for handling og en hårdt tiltrængt human modernisering af det landbrug, der bliver nødt til at påtage sig deres del af ansvaret for både dyr, mennesker og klima,” slutter Esben Sloth.

Læg pres på politikerne og kræv en ny retning for landbruget, hvor der tages hensyn til klimaet, og alle dyr kan leve under gode forhold:

Skriv under

Vil du vide mere