Afsløring af Vietnams ulovlige bjørnegaldefabrikker

Afsløring af Vietnams ulovlige bjørnegaldefabrikker

Nyheder

På trods af at det i 10 år har været forbudt at tappe galde fra levende bjørne i Vietnam, lider mange bjørne stadig på skjulte galdefabrikker.

Omkring 20.000 bjørne sidder hele deres liv indespærret i små bure på bjørnegaldefabrikker i Øst- og Sydøstasien. De får jævnligt tappet deres galde, ved at store kanyler bliver stukket ind i deres galdeblærer eller gennem åbne sår i maven. Det gør så ondt, at bjørnene brøler højlydt af smerte.

galdeudtraekning0216

Foto: Education for Nature Vietnam

Bjørnene lever hver dag i smerte

Efter et massivt pres fra os og vores lokale partnerorganisation Education for Nature Vietnam (ENV) indførte den vietnamesiske regering i 2005 et forbud mod at tappe galde fra levende bjørne. Men vi har været i Vietnam og afsløret, at der stadig findes mange ulovlige galdefabrikker. 

bjoernegaldegaden0216

Der er steder i Vietnam, hvor producenterne helt åbent gør reklame for bjørnenes galde. Billede taget af vores undercover-team.

"Stanken var forfærdelig"

Vores medarbejdere fandt blandt andet en gammel garage, der udefra så mørk og ubenyttet ud. Men indenfor stod mange små bure tæt presset sammen. Omkring 30 bjørne sad sløvt i burene uden at kunne bevæge sig. 

”Stanken var forfærdelig, og der var ingen vinduer. Der kom lys ind gennem huller i taget, men hullerne betød også, at bjørnene hverken var beskyttet mod den bagende sol eller mod voldsomt regnvejr,” fortæller vores medarbejder Georgina Parker og fortsætter: 

”Bjørnene sad direkte på metaltremmerne i bunden af burene, og tremmerne borede sig ind i kroppen på dem, så de konstant var i smerte.”

Vi kæmper for at stoppe bjørnegaldeindustrien

De sidste 10 år er antallet af vietnamesiske galdefabrikker halveret. Senest lykkedes det os i 2014 sammen med ENV og de vietnamesiske myndigheder at få lukket to af de ulovlige galdefabrikker i Halong Bay. Men der er stadig tusindvis af bjørne, der hver dag lider på fabrikker i Vietnam og andre steder i Asien.

Bjørnegalde bruges i traditionel asiatisk medicin, fordi den bliver tillagt helbredende virkning. Og i dag bruger man også bjørnegalde i produkter som drikkevarer og kosmetik. Men det er helt meningsløst at lade bjørnene gennemgå så store lidelser, for der findes både syntetiske og urtebaserede alternativer til bjørnegalde.

bjoernegalde0216

Sammen med vores lokale samarbejdspartnere arbejder vi for at sikre, at loven bliver overholdt, og at ingen nye bjørne bliver taget fra naturen eller avlet på fabrikkerne. Vi informerer desuden forbrugerne om bjørnenes lidelser, så vi kan nedbringe efterspørgslen på bjørnegalde. Men der er stadig lang vej igen, før vi når vores mål om, at ingen bjørne længere skal udnyttes og mishandles for deres galdes skyld.

Læs mere om vores arbejde for at stoppe bjørnegaldeindustrien >>

Vil du vide mere