80.000 hunde vaccineret i Kina

16/01/2014

Hvert år bliver millioner af hunde i verden aflivet i frygt for rabiessmitte fra hunde til mennesker. Men der er et alternativ: at beskytte hundene fra rabiesvirussen.

Denne artikel blev skrevet, da vi hed WSPA. Læs om, hvorfor vi har ændret navn.

Arbejdet i Kina er i fuld gang. Vi rejste til provinsen Shaanxi for at møde nogle af hundene og deres ejere.

Takket være en samarbejdsaftale mellem WSPA og den kinesiske myndighed China Animal Disease Control Centre bliver hunde i Kina for første gang vaccineret mod rabies. Vaccinationsprojektet i Kina blev lanceret i efteråret 2013 og er indledt som et pilotprojekt i et udvalgt område, hvor vi skaber resultater, der også vil blive brugt som gode eksempler i vores kommende arbejde i landet. Vi har hidtil vaccineret cirka 80.000 hunde, hvilket svarer til over 70 % af hundebestanden i området. Vi tog til provinsen Shaanxi for at møde nogle af hundene og deres ejere.

Farmor Hao og Xiaohuang

Det første tegn på hvor effektivt arbejdet er, viser sig i landsbyen Dangjia. På en gade sidder den lille hund Xiaohuang sammen med sin ejer, en 76-årig dame ved navn Hao. Hao sidder og taler med en anden ældre dame fra lokalsamfundet. Xiaohuangs splinternye røde halsbånd står tydeligt frem i den lyse pels. Halsbåndet viser, at Xiaohuang er vaccineret og ikke bærer på rabiessmitte. Farmor Hao bor sammen med sin søn og hans kone. Som næsten alle andre familier i området har de en hund til at vogte deres hus. Det er svært at tro, at dette lille dyr ville kunne skræmme nogen, når hun sidder så roligt ved Haos fødder - selv da vi kommer gående mod dem med kameraet. Men også små hunde kan være gode vagthunde, og også små hunde, der løber løse rundt i gaderne uden at være vaccineret, kan være livstruende at møde under en rabiesepidemi.

Takket være støtten fra WSPA's støtter verden over er Xiaohuang for første gang i livet beskyttet mod rabies. Farmor Hao, der ser sin hund som et af børnebørnene, vidste ikke meget om rabies, før vaccinationsteamet kom til landsbyen. I dag er hun velinformeret om, hvor vigtigt det er med vaccination:

"Jeg hørte først om rabiesvaccination i information, jeg fik fra kommunen," fortæller Hao, "og vores dyrlæge fortalte om rabiesrisikoen for både dyr og mennesker. Jeg takker WSPA og CADC for gratis at have vaccineret Xiaohuang og andre hunde. Fremover vil jeg sørge for, at Xiaohuang altid er vaccineret".

Xing og hans lille arbejdskammerat Huahua

64-årige Xing arbejder som portvagt i byen Hancheng. Om dagen arbejder han ved en butik, og om aftenen vender han tilbage til den lille lejlighed, han deler med sin kone. Ved hans side er hele tiden hans trofaste kompagnon at finde - en genert syvårig pekingeser ved navn Huahua. Alle Xings kollegaer kender Huahua og ser hende næsten som en arbejdskammerat, der tålmodigt udfører sine syssler. Da hun fik sin vaccine, var hun lige så rolig i teamets eksperthænder, som hun er med Xing. "Huahua har været ved min side i så mange år nu," siger Xing, "hun giver så meget glæde og varme til mig og min kone, at jeg ikke kan tænke mig et liv uden hende". Efter Huahua var blevet vaccineret, var Xing ivrig efter at vise hende frem med det nye halsbånd for folk: "Hun ligner en køn pige med det røde bånd... Nej, du kan ikke se det så tydeligt, hendes pels er for lang nu. Du er nødt til at tage hende op!"

Farfar Yuan og A-huang

I landsbyen Hedu møder vi Yuan, hans kone og deres seksårige barnebarn. Med dem er også A-huang, et gadekryds, familien fik i gave af en ven for syv år siden. Yuan er landmand, men hans søn er flyttet ind til byen for at få arbejde og har måttet overlade sønnen til farmor og farfar. For familier som disse kan hunde være vigtige for sammenholdet. A-huang er mere end en vagthund - han er et elsket familiemedlem. "A-huang er mit barnebarns bedste ven," siger Yuan, og vi ser tydeligt, at det passer, når barnebarnet hiver i A-huangs ører. I stedet for at trække sig væk accepterer A-huang legen som en tålmodig storebror. A-huang forholdt sig også helt rolig, da teamet gav ham den livsvigtige vaccine. Det forbavser ikke Yuan, der fortæller, at A-huang ikke engang kan lide at gø, fordi han nemlig er en rigtig gentleman.