En uge gammel delfinunge i Mandurah, Vestaustralien

5 råd: Oplev havpattedyr med respekt

Nyheder

Delfiner, spækhuggere, sæler og hvalrosser… for mange mennesker er muligheden for at komme tæt på havpattedyr en helt særlig oplevelse. Men det bør altid foregå på dyrenes præmisser.

Topfoto: Mandurah Cruises

Mange steder i verden kan man komme på hvalsafari for at se delfiner og andre hvaler i deres naturlige element. Det kan være et godt alternativ til at opleve dyrene i fangenskab – hvis det vel at mærke foregår på ansvarlig vis.

Herhjemme er der også mulighed for at opleve de fascinerende havpattedyr. Man finder f.eks. marsvin og sæler i flere danske farvande og ved danske kyster, og både spækhuggere og hvalrosser har været på besøg.

”Helt naturligt har mange mennesker lyst til at se havpattedyrene tæt på. Men det er vigtigt, at man ikke stresser dyrene, og at man udviser respekt for dem og deres levesteder. En grundlæggende regel er at lade dyrene komme til dig og ikke omvendt,” siger Stephanie Kruuse Klausen, ekspert i vilde dyr i World Animal Protection Danmark.

Følg vores fem gode råd til at opleve havpattedyr:

1. Jagt ikke dyrene i fartøjer: Lad være med at jagte delfiner, marsvin og andre hvaler i nogen former for fartøjer. Lad dem selv komme tæt på, hvis de har lyst.

2. Hold god afstand: Hold 50 meters afstand til delfiner og marsvin og 100 meter til større hvaler som spækhuggere. Hold 100-200 meters afstand til hvalrosser og sæler, der ligger på land.

3. Ingen fodring: Lad være med at fodre dyrene eller lokke dem tættere på med mad.

4. Ingen fysisk kontakt: Hop ikke i vandet tæt ved dyrene og forsøg ikke at svømme med eller røre dem. Både for din egen og for dyrenes sikkerhed.

5. Begræns antal besøg: Opsøg ikke dyrene flere gange om dagen. Helst kun én gang i døgnet og maksimalt en halv time ad gangen.

Rådene tager udgangspunkt i de retningslinjer for hvalsafarier, som vores samarbejdspartner World Cetacean Alliance har udarbejdet. 

Oraca in wild

Foto: Lloyd Edwards / Raggy Charters

”Helt overordnet handler det om, at vilde dyr skal have fred til at leve så naturligt som muligt. Der foregår så meget, som det utrænede menneskelige øje ikke ser under havoverfladen. Dyrene kan være i brunst, have unger eller søge efter føde. De kan have behov for at hvile, socialisere og kommunikere med hinanden, eller de kan være syge, trætte og have brug for ro, siger Stephanie Kruuse Klausen.

Her kan du med god samvittighed se hvaler

En god måde at opleve havpattedyr i naturen på er at besøge et Whale Heritage Site eller Whale Heritage Area. Sammen med World Cetacean Alliance står vi bag disse særligt beskyttede hvalområder flere steder rundt om i verden. Her tilbyder certificerede guider bæredygtige hvalsafarier med respekt for dyrene.

Vil du vide mere