Bjørne i fangenskab i Rumænien

Problem

 • I Rumænien har bjørne i årevis levet under usle forhold i små bure ved benzintanke og restauranter eller i nedslidte zoologiske haver.
 • Efter så mange år i fangenskab kan bjørnene ikke klare sig selv i den fri natur.
 • Vilde bjørne er i fare for at blive skudt, når de bevæger sig ind i byer for at søge efter føde.

Løsning

 • De bjørne, der er blevet reddet fra elendige forhold i fangenskab, skal have et godt liv i et reservat, hvor de kan få opfyldt deres naturlige behov.
 • Bjørne, der ellers ville blive skudt, fordi de er til fare for mennesker, skal i stedet have en ny chance er det store, naturskønne reservat, vi finansierer.

Det gør vi

 • Vi opsporer og identificerer bjørne, der stadig måtte leve under dårlige forhold og har brug for hjælp
 • Vi tager imod vilde bjørne i fare for at blive skudt, reddede cirkusbjørne og andre bjørne i nød fra omkringliggende lande.
 • Vi giver bjørnene et godt liv i et trygt reservat. Her kan de få opfyldt deres behov og leve et naturligt bjørneliv.

Hjælp os med at redde bjørnene

Støt vores arbejde for at hjælpe bjørne i Rumænien og andre dyr i nød over hele verden. Dit bidrag bliver brugt, hvor behovet er størst – bl.a. til at give reddede rumænske bjørne et godt, nyt liv.

To bjørne i reservatet, vi finansierer i Rumænien
Reservatet tager også vilde bjørne ind, der er i fare for at blive skudt af myndighederne, fordi de kommer for tæt på mennesker.

Bjørnenes forhold i fangenskab

I mange år har man i Rumænien holdt bjørne i ulovligt fangenskab ved f.eks. tankstationer, restauranter eller hoteller, hvor de skal tiltrække besøgende. Her har de levet under usle forhold i trange bure og er ofte blevet fodret med madrester.

Mange bjørne i landets zoologiske haver har ligeledes levet i små, nedslidte bure. De har ikke haft mulighed for at følge deres naturlige instinkter i de triste omgivelser bestående af beton og jerntremmer.

De unaturlige leveforhold har gjort bjørnene stressede og frustrerede. Det har fået nogle bjørne til at bide i tremmerne eller skrabe i betongulvet, så deres tænder og kløer knækkede. Andre bjørne har vandret hvileløst frem og tilbage i et tvangspræget mønster eller rokket frem og tilbage på tedet.

Vi giver bjørnene et naturligt liv

Sammen med vores lokale partnerorganisation, Asociatia Milioane de Prieteni, giver vi bjørnene et bedre liv i bjørnereservatet Libearty, som vi finansierer. Her kan de leve et liv, der ligner vilde bjørnes: De kan klatre i træer, bade i vandhuller, omgås andre bjørne og har mulighed for at gå i hi om vinteren.

”Jeg har personligt været med til at befri mange af disse bjørne, og jeg har set reservatet udvikle sig til det største og bedste reservat i verden for reddede bjørne.”
Victor Watkins, bjørneekspert og rådgiver for World Animal Protection

HER LINKER DU TIL

Se bjørnene nyde livet i reservatet:

Succeser i vores arbejde

 • Vi har reddet over 100 bjørne og givet dem et nyt liv i det store, naturskønne reservat, vi finansierer i Rumænien.
 • Vi oplyser befolkningen om vigtigheden af at beskytte bjørne og bevare arten i naturen og har set en holdningsændring.
 • Vi har rådgivet zoos om, hvordan de kan skabe bedre forhold for deres bjørne, og taget imod bjørnene, hvis de ikke har kunnet få gode nok leveforhold.
 • Vi har fået myndighederne til at konfiskere adskillige bjørne fra ulovligt fangenskab.
To bjørnebrødre og deres søster reddet i Rumænien