
Landbrugsdyr
Problem
- Hvert år producerer landbruget mere end 70 mia. dyr. 2/3 af dyrene lever under dybt kritisable forhold i industriel produktion
- Dyrene har ikke nok plads, ser sjældent dagslys og har kun begrænset eller ingen mulighed for at udføre naturlig adfærd
- Den globale kødproduktion fortrænger vilde dyr fra naturen, fordi enorme regnskovsarealer fældes og bruges til at dyrke dyrefoder.
Løsning
- Forbrugerne skal spise mere plantebaseret
- Fødevarevirksomheder såvel som forbrugere skal vælge kød, æg og mejeriprodukter fra dyr, der har haft gode leveforhold
- Det industrielle landbrug skal omlægges til et mere naturligt og bæredygtigt landbrug med større fokus på at dyrke afgrøder til menneskeføde.
Det gør vi
- Vi påvirker regeringer og globale instanser til at beskytte dyrene via lovgivning
- Vi samarbejder med fødevarevirksomheder om at forbedre deres dyrevelfærdspolitik, så de bruger dyr, der har haft acceptable leveforhold
- Vi rådgiver landmænd om realistiske løsninger, der kan give deres dyr et bedre liv
- Vi opfordrer forbrugerne til at spise mere plantebaseret og kun vælge produkter fra dyr med høj dyrevelfærd.
Hjælp os med at beskytte grise og andre landbrugsdyr
Støt vores arbejde for at hjælpe landbrugsdyr som grise, der lever under uacceptable forhold – og andre dyr i nød over hele verden. Dit bidrag bliver brugt, hvor behovet er størst, bl.a. til give landbrugsdyrene et bedre liv.

En industri bygget på dyrs lidelser
Den måde, vi behandler landsbrugsdyr på, er verdens største dyrevelfærdsproblem – og problemet bliver kun større dag for dag. I 2050 vil der være dobbelt så mange dyr i landbruget, som der var i år 2000.
Flere og flere grise, kyllinger, køer og andre landsbrugsdyr opdrættes i store, intensive industriproduktioner, hvor de behandles som produktionsenheder i stedet for levende, sansende væsner.
Dyrene lever sammenklemt på alt for lidt plads, ofte i små bure og bokse, hvor de knap kan bevæge sig. De har ikke naturligt lys og er frarøvet så godt som enhver mulighed for at udføre deres naturlige adfærd. De dårlige leveforhold fører meget ofte til stress, helbredsproblemer og andre lidelser hos dyrene.
”Grise er utroligt nysgerrige, og de kan lide at undersøge og tygge i ting. I den industrielle produktion kan de ofte intet foretage sig, og så begynder de i stedet at opføre sig unormalt og bide hinanden i halerne.”
Sarah Ison, ph.d. i dyreadfærd
Næsten 370 mio. dyr lever i EU's industrielle landbrug:
En bedre fremtid for landbrugsdyrene
Vi målretter vores indsats mod de produktionssystemer, hvor der er flest dyr, og hvor dyrene lider mest. På den måde kan vi gøre den størst mulige forskel.
Helt grundlæggende skal vi ændre fødevareproduktion og -forbruget på globalt plan. Produktionen skal gøres bæredygtig og have fokus på dyrevelfærd. Og forbrugerne skal spise mere grønt og mindre kød samt vælge kød, æg og mejeriprodukter fra dyr, der har haft et godt liv.

Succeser i vores arbejde
- Ved hjælp af ca. 1,4 mio. underskrifter fra EU-borgere har vi sammen med andre organisationer overbevist EU-Kommissionen om, at bure til landbrugsdyr skal forbydes. Når det bliver til lov, vil det give de over 300 mio. burhøns, fikserede søer, tremmekalve og andre dyr et bedre liv.
- I kølvandet på, at vi indsamlede 1/2 mio. underskrifter, har KFC forpligtet sig til inden 2026 at skabe bedre forhold for slagtekyllingerne i syv europæiske lande, herunder Danmark.
- Ca. halvdelen af verdens grise – 700 mio. – lever i Kina. Vi har samarbejdet med tre store kinesiske svineproducenter – Da Bei Nong, Dexing og Quinglian – om at forbedre grisenes forhold. Det skal vise resten af industrien, at indtjening og dyrevelfærd kan følges ad.
- Brasilien og Thailand er andre af verdens største svineproducerende lande. Her har vi samarbejdet med bl.a. storproducenterne BRF, JBS S.A. og Betagro om at overgå til løsdrift, og om at stoppe med at kastrere, halekupere og klippe tænder på pattegrise.
- Vi har overbevist den globale fødevareproducent Nestlé om at udfase brugen af buræg, så det fra 2025 vil være slut med buræg i deres produkter. Det vil give millioner af læggehøner et bedre liv.

Rapport om slagtekyllinger
Rapport om grise
Hvert år bliver der opdrættet omkring 60 milliarder slagtekyllinger på verdensplan. Ca. 2/3 af dem lever under dårlige forhold i den industrielle produktion.
Kyllingerne er avlet til at vokse unaturligt hurtigt. Det kan give dem ledsmerter samt hjerte- og lungeproblemer. De lever tæt stuvet sammen og står typisk i deres egne ekskrementer. Det kan give dem smertefulde sår, og ammoniakdampene kan gøre det svært for dem at trække vejret.
Ud af verdens 100 millioner avlssøer holdes omkring tre ud af fire i bittesmå drægtigheds- og farebokse, hvor de ikke har plads nok til at bevæge sig – et liv med konstant smerte, kedsomhed og frustration. Søer, der er fikseret i farebøjler, kan ikke tage sig naturligt af deres pattegrise.
Milliarder af smågrise tages fra deres mødre kun tre uger gamle og får klippet haler og tænder, kuperet ører og bliver kastreret uden bedøvelse.