Hoved af ozelot til salg på marked i Peru

Vilde dyr sælges illegalt på markeder i Peru

Nyheder

Vi har afsløret, at over 200 arter af vilde dyr fra Amazonas-regnskoven bliver holdt under chokerende dårlige forhold og solgt ulovlig på markeder i byen Iquitos i Peru.

Handlen med vilde dyr i Iquitos går ikke blot ud over dyrenes velfærd og er en trussel mod bevarelsen af truede arter i naturen. Det udgør også en sundhedsrisiko for de lokalsamfund, hvis indkomst er afhængige af markederne.

Både levende og døde dyr

Undercover-efterforskningen af handlen udgør en del af vores nye rapport, som sætter fokus på Belén-markedet. Det anses for at være det største udendørs marked, der sælger vilde dyr i Perus Amazonas-område. Her bliver vilde pattedyr, krybdyr og fugle både i levende live og som kropsdele. Nogle dyr bliver slagtet på selve markedet.

Anaconda til salg

Chokerende billeder fra markedet viser tørrede aber med vrangen udad, afskårne dovendyrskløer, skind fra jaguarer og kød fra forskellige dyr i høje stabler. 

Andre dyr som f.eks. fugle sidder sammenklemt i bittesmå metalbure.

Hasard med folkesundheden

Der er få eller ingen sundheds- og sikkerhedsforanstaltninger på Belén-markedet, så der er intet, der forhindrer zoonoser som COVID-19, SARS og ebola i at sprede sig fra de vilde dyr til mennesker. 

”Dette marked spiller hasard med folks helbred. Ubehandlede dyrekadavere og levende dyr mast sammen i beskidte bure udgør en alvorlig sundhedsrisiko. Markeder som disse fungerer som en petriskål for udklækningen af nye sygdomme. Omkring 70 % af zoonoser stammer fra denne type udnyttelse af vilde dyr,” siger Gilbert Sape, som leder vores globale arbejde med vilde dyr.

Anaconda til salg

Tæm en jaloux ægtemand med dovendyrskløer

På markedet bliver der bl.a. solgt jaguarer, aber, dovendyr, floddelfiner, søkøer, skildpadder, ara-papegøjer, slanger og kapivarer. 

Dyrene bliver oftest solgt for deres køds skyld, men også som kæledyr, pyntegenstande, ingredienser i traditionel medicin eller til spirituelle formål. Eksempler på formålene er:

  • Delfiners kønsdele og øjne bliver solgt som ingredienser til en lystfremmende parfume ved navn pusanga, som menes at bringe held og kan bruges til forførelse.
  • Kløer fra dovendyr og tørrede hoveder fra gulfodede skovskildpadder bliver solgt til det formål at tæmme jaloux mænd og forhindre voldelige reaktioner pga. jalousi.
  • Negle fra tapirer bliver solgt for at behandle indre blødninger.
  • Armadillohaler bliver solgt mod smerter i det indre øre.
Anaconda til salg

Mange truede arter

Det er ekstra bekymrende, at omkring en ud af 10 af disse dyr er udryddelsestruede. Dermed udgør handlen med dem en trussel mod artens overlevelse.

”Der er ikke nogen lykkelig slutning for disse dyr. De gennemgår hjerteskærende lidelser, fra de bliver taget fra naturen, til de brutalt bliver slagtet eller dømt til et liv i fangenskab i et lille bur. Og samtidig forsvinder dyrebestandene i naturen med alarmerende hast,” siger Gilbert Sape.

Anaconda til salg

Svært at stoppe den ulovlige handel

Kommerciel handel med vilde dyr på markeder er ulovlig i Peru, og politimyndighederne har forsøgt at slå ned på denne type aktiviteter. Men de handlende er svære at overvåge, fordi de ikke har faste boder, men flytter rundt, alt efter hvor de har de bedste muligheder for salg.    

”Handlen er i høj grad drevet af lokale byboeres efterspørgsel på luksusprodukter. Men sælgerne er også med til at fodre den udenlandske efterspørgsel på eksotiske kæledyr, luksusvarer og traditionel medicin. Det viser, hvorfor det er så vigtigt, at regeringer gør noget for at stoppe handlen på tværs af grænser,” fastslår Gilbert Sape.

Anaconda til salg

Vi kæmper for en ende på handlen med vilde dyr

FN og Verdenssundhedsorganisationen WHO har anbefalet et midlertidigt forbud mod denne type vådmarkeder med vilde dyr. Belén-markedet var da også lukket under coronanedlukningen, men nu handles der igen. På trods af pandemien og advarslerne fra FN og WHO bliver der altså ikke gjort nok for at stoppe smittefaren.

Vi opfordrer derfor Perus regering til at sørge for, at de lokale myndigheder optrapper deres indsats for at stoppe handlen. 

Samtidig arbejder vi på at overbevise verdens ledere i G20-landene om helt at forbyde den globale handel med vilde dyr – både på vådmarkeder og i de mange andre sammenhænge, hvor vilde dyr bliver udnyttet, for at mennesker kan tjene penge på dem.

Læs mere om handlen med vilde dyr på Perus markeder:

Hent rapporten

Vil du vide mere