Et af verdens største flyselskaber, Turkish Airlines, har bidraget til den omfattende illegale handel med eksotiske, vilde dyr – stik mod selskabets egne principper.

Vilde dyr rejser mod deres vilje

Nyheder

Et af verdens største flyselskaber, Turkish Airlines, har bidraget til den omfattende illegale handel med eksotiske, vilde dyr – stik mod selskabets egne principper.

Den kan snakke dig efter munden og lære op mod 1.000 ord. Den er en lysegrå charmetrold med et kulsort næb. Og den er blandt verdens mest udsatte dyr. 

Den afrikanske gråpapegøje er efterspurgt i hele verden som kæledyr, selv om fuglen er og bliver et vildt dyr. Men den illegale handel med "fuglen fra Ækvator" betyder, at den i dag er udryddelsestruet. 

Og et af verdens største flyselskaber har gennem flere år bidraget til, at den illegale handel lever.

1022692

Krybskytter indfanger gråpapegøjerne og presser 60-80 fugle ind i en kasse på størrelse med kuffert, inden de sendes illegalt ud af landet. Foto: Lwiro Sanctuary

Det tyrkiske flyselskab, Turkish Airlines, er nemlig et af de foretrukne hos smuglerne af de vilde dyr. Og noget tyder på, at flyselskabet har lukket øjnene for det. 

Vi har fremlagt problemet for flyselskabet uden at modtage svar eller reaktioner.

Læs vores rapport om den illegale handel med gråpapegøjer >>

Turkish Airlines overtræder traktater

Igennem de sidste to år har Turkish Airlines og dets fragtselskab, Turkish Cargo, ellers taget flere skridt for at bakke op om dyrevelfærd. For eksempel har selskabet tilsluttet sig traktater, bl.a. Buckingham Palace Deklarationen, der har til formål eksplicit at beskytte mod handel med vilde dyr. 

Men så sent som 18. december 2018 fragtede Turkish Airlines en stort parti gråpapegøjer fra Nigeria til Libanon, via Istanbul. Og billedet gentager sig i den undersøgelse, som vi har foretaget i årene fra 2014-2017.

1022681

Gråpapegøjer under transport med Turkish Airlines.

”Det er dybt foruroligende. Historier dukker op med jævne mellemrum i medierne, og vi har beviser på, at Turkish Airlines fragter disse udryddelsestruede dyr. Vores egen undersøgelse dokumenterer, at afrikanske gråpapegøjer, der beslaglægges i lande som Nepal, Libanon og Kuwait, har været fragtet med Turkish Airlines,” forklarer Cassandra Koenen, der er global ansvarlig for eksotiske dyr hos World Animal Protection.

Mange fugle dør på rejsen

I hele 2018 har vi således undersøgt handelskæden for de eksotiske fugle, der ender som kæledyr rundt om i hele verden. Når fuglen indfanges, hakker krybskytter dens flyvefjer af. Siden stoppes 60-80 gråpapegøjer ned i en kasse på størrelse med en kuffert. 

1022674

Gråpapegøjen får hakket sine flyvefjer af, så den ikke kan stikke af. Foto: TL2 project / Lukuru foundation

Mere end hver anden fugl dør undervejs, fastslår kampagnemedarbejder Stephanie Kruuse Klausen fra World Animal Protection Danmark:

”Det er vilde dyr, som ikke er vant til at blive holdt fanget. Selve indfangningsmetoden er utroligt stressende for fuglene. De jages ud af deres sociale flok og får brutalt hakket deres flyvefjer af. Pladsen i fragtkassen er utrolig trang, og den er beskidt, fuld af ekskrementer og dårligt vedligeholdt. Fuglene mister deres fjer, og mange får traumer, som påvirker dem i resten af livet - hvis de da altså overlever.”

Tag ansvar, Turkish Airlines

1022686

Foto: Clement Philippe/Alamy Stock Photo

Vi vil derfor have Turkish Airlines til at leve op til de forpligtelser, som flyselskabet selv har været med til at tilslutte sig. Alt andet er hyklerisk og en hån mod dyrevelfærden, mener Cassandra Koenen:

”Handel med vilde dyr er en gigantisk industri, der kræver giganternes deltagelse for at blive opløst. Turkish Airlines er en gigant på rejsemarkedet, og derfor er det så vigtigt, at flyselskabet øjeblikkeligt stopper med at fragte vilde dyr i deres last. Personalet skal kunne stoppe denne fragt allerede ved check-in,” siger hun og fortsætter:

”Det er hele idéen med at forpligte sig via internationale traktater. Indtil Turkish Airlines kan håndtere dette ansvar, bør de helt stoppe med at fragte vilde dyr.”

På grund af den omfattende illegale handel med gråpapegøjer er bestanden faldet med 79 % i de sidste 50 år. I samme periode anslås det, at 2-3 mio. af fuglene er blevet indfanget fra naturen. Op til 20 % af bestanden af vilde gråpapegøjer bliver årligt indfanget.

Læs rapporten om den illegale handel med gråpapegøjer og Turkish Airlines' involvering >>

Vil du vide mere