Verdens største tun-producent forpligter sig til at beskytte dyrene i havet

21/07/2017

Selskabet Thai Union annoncerede for nylig, at de vil halvere brugen af kontroversiel fangstmetode. De vil samtidig tage hånd om illegalt og ureguleret fiskeri samt gøre det lettere at spore, hvor deres produkter stammer fra.

Sæler, havskildpadder, fugle, hajer og hvaler kan blive fanget i FAD'er og drukner eller sulter ihjel, når de ikke kan komme fri.

1 ud a 5 dåser tun, der sælges verden over, er produceret af Thai Union. Selskabet er en af de helt tunge spillere i fiskeri-industrien, og det er derfor positivt, at Thai Union vil overgå til mere bæredygtige metoder, der beskytter dyrene i havet. Blandt andet vil de halvere brugen af FAD’er (Fish Aggregating Devices) inden 2020.

En FAD er en flydende genstand, der ligger i vandoverfladen og med sin skygge tiltrækker hundredvis af forskellige fiskearter - herunder tun og hajer - samt andre havdyr. Fiskere bruger store net til at fange de mange fisk og havdyr, der har samlet sig. Der vil derfor være store mængder bifangst af andre arter end tun.

Flydende FAD’er kan blive til spøgelsesnet

De problemer, som Thai Union nu vil forsøge at tackle, hænger tæt sammen med problemet med ”spøgelsesnet”; det vil sige tabt og efterladt fiskegrej.

Fiskere bruger tusindvis af FAD’s i havene hvert eneste år. Brugen af FAD’er i sig selv er blevet stærkt kritiseret – og problemet bliver endnu større, når FAD’er efterlades eller tabes af fiskerbådene. Sæler, havskildpadder, fugle, hajer og hvaler kan blive fanget i dem og drukner eller sulter ihjel, når de ikke kan komme fri.

Fiskeri-virksomheder kan blive mere bæredygtige

Igennem vores arbejde med Global Ghost Gear Initiative (GGGI) har vi udviklet best practice-vejledninger til håndtering af fiskeri-udstyr. Her fremgår det, at FAD’er ligge nr. 3 blandt de typer fiskegrej, der udgør den største risiko for at blive til spøgelsesnet.

Ved at følge GGGI- vejledningerne kan fiskeri-virksomheder sikre, at de har gjort alt, hvad de kan, for at begrænse deres negative påvirkning af havmiljøet.

”I dag bliver FAD’er brugt i forbindelse med mere end 40 % af verdens tun-fangster. Vi er derfor meget glade for, at Thai Union har forpligtet sig til at reducere brugen af dem,” siger Christina Dixon, der leder vores kampagnearbejde mod spøgelsesnet. ”Vi ser frem til, at flere virksomheder ligeledes gør noget for at blive mere bæredygtige og beskytte dyrene i vores have.”

Læs også: Genanvendelse af fiskenet redder dyrenes liv >>

Læs mere om vores arbejde for at få fjernet spøgelsesnet fra verdenshavene >>