Lilla blæksprutte

Verdens første blækspruttefarm vil føre til dyremishandling

Nyheder

En million blæksprutter vil lide og blive dræb hvert år, hvis den spanske regering siger ja til oprettelsen af verdens første blækspruttefarm på Gran Canaria.

Det spanske multinationale selskab Nueva Pescanova har ansøgt om at oprette en blækspruttefarm i Las Palmas på Gran Canaria. Her vil de hvert år opdrætte omkring en million blæksprutter for at producere 3.000 tons blækspruttekød.

En sådan farm vil få store dyrevelfærds- og miljømæssige konsekvenser. I World Animal Protection forsøger vi derfor at få den spanske regering til at afvise Nueva Pescanovas ansøgning.

Grusom slagtningsmetode

Den metode, som blæksprutterne efter planen skal slagtes med på farmen, kaldes ’grusom’ af flere videnskabsfolk. 

Dyrene vil blive nedsænket ned i tanke med isvand, hvilket får deres kropstemperatur til at falde så meget, at muskelfunktionerne sætter ud. 

Blæksprutten kan opleve voldsomme smerter og dør langsomt under denne ekstremt stressende proces.  

Ingen beskyttelse mod lidelser på farme

”Blæksprutter har aldrig tidligere været intensivt opdrættet i fangenskab, og der findes ingen lovgivning, som specifikt beskytter dem mod mishandling eller dårlig velfærd på farme. Der er altså intet til at forhindre overgreb og dårlig behandling, og det er naturligvis helt uacceptabelt,” siger Stephanie Kruuse Klausen, kampagneansvarlig og ekspert i vilde dyr i World Animal Protection Danmark.

Rød blæksprutte

De forhold, Nueva Pescanovas vil opdrætte blæksprutterne under, er dybt unaturlige. 

I naturen lever disse solitære dyr uden artsfæller på store områder. De er intelligente og dygtige problemløsere, som svømmer lange afstande i jagten på føde såsom krabber, muslinger og små fisk. 

Nueva Pescanova planlægger at holde store grupper blæksprutter sammen fordelt i omkring 1.000 vandtanke i en toetagers bygning. Her vil dyrene til tider være tvunget til at opholde sig i konstant lys, selvom de fra naturens side lever i mørket dybt under havets overflade. 

”At tvinge stærkt territoriale rovdyr til at leve tæt sammen under unaturlige forhold er en opskrift på stress og konflikt og kan endda føre til kannibalisme,” fortæller Stephanie Kruuse Klausen.

Mange grunde til, at blækspruttefarme er en dårlig idé

Udover de unaturlige forhold og den inhumane slagtemetode er der en lang række andre bekymrende forhold, som sandsynligvis vil gøre sig gældende, hvis blækspruttefarme bliver en realitet: 

  • Skadede dyr: 
    Blæksprutter har hverken interne eller eksterne skeletter til at beskytte sig, og deres hud bliver let beskadiget. På en farm er dyrene i fare for at få sår og skader, når de bliver håndteret af mennesker, eller når de har sammenstød med andre blæksprutter. Dyrenes hurtige, jetdrevne bevægelse betyder desuden, at de nemt risikerer at støde ind i tankvæggene.
  • Overfiskning:
    Blæksprutter er rovdyr, og det vil kræve store mængder fisk at fodre en million af dem årligt. Verdens have er allerede udsat for overfiskning, og markederne for fiskemel og -olie er ekstremt ubæredygtige.
  • Miljøskader: 
    Opdræt af blæksprutter kan have alvorlige miljømæssige konsekvenser. F.eks. kan udledningen af affaldsstoffer forurene havmiljøet og påvirke andre havorganismer.
  • Øget efterspørgsel: 
    Den stigende efterspørgsel på blækspruttekød har sat de vilde bestande af blæksprutter under pres. Farme vil sandsynligvis blot være skyld i, at prisen falder, så der potentielt skabes nye markeder, og efterspørgslen øges yderligere. Det vil betyde et endnu større pres på de vilde bestande såvel som endnu flere blæksprutter presset sammen under dårlige forhold i fangenskab.
Tallerken med blæksprutte-ret

”Det er dybt problematisk, hvis Spanien sætter præcedens for intensivt opdræt af blæksprutter i fangenskab. Andre lande vil uden tvivl følge efter, så endnu flere dyr vil lide. Derfor vil vi have stoppet denne dårlige idé, inden den bliver til virkelighed, og vi opfordrer på det kraftigste den spanske regering til at sige nej til blækspruttefarme,” slutter Stephanie Kruuse Klausen.

Vidste du, at…

  • hvis blæksprutter mister en arm, kan der vokse en ny ud
  • blæksprutter har tre hjerter
  • blæksprutter kan ændre form og farve på deres hud på få sekunder, hvilket er endnu mere imponerende med tanke på, at blæksprutter er farveblinde
  • blæksprutter har blåt blod.
Vil du vide mere