Jaguarungen Xama fanget på vildtkamera

Tilbage til skoven: Xamá får topkarakter i ”jaguarskolen”

Nyheder

Der er godt nyt fra Amazonas: Jaguaren Xamá gør store fremskridt på vejen tilbage til et helt vildt liv. Følg hans rejse fra forladt unge til stærk, ung jæger.

Xamá var kun en lille unge, da han sidste år blev fundet alene og svag tæt på de voldsomme skovbrande i Brasilien. I starten af i år vendte han tilbage til regnskoven, da han blev sat ud i et 15.000 m2 stort indhegnet areal, hvor han skal lære at klare sig på egen pote.

Siden da har eksperter fulgt hans færden via vildtkameraer - og det er lutter positive optagelser.

Se, hvad vildtkameraerne viser om Xamás nye liv:

Lærer at nedlægge bytte

Xamá bevæger sig meget omkring og udforsker sit nye revir – særligt om natten. Han er vild med vand og elsker at svømme. Han leger også med træstammer, der er faldet i vandet, og han har meget sjov ud af at jage frøer.

Jaguaren Xama leger ved vandet

I starten jagede han ikke selv efter føde. I stedet spiste han kød, som blev lagt ud af et team af biologer og adfærdseksperter, som skal lære ham de færdigheder, han har brug for, når han skal klare sig selv.

Xamá ser dog på intet tidspunkt ud til at have forbundet mennesker med mad, hvilket er meget positivt. Når han slippes helt fri i regnskoven, er det vigtigt, at ikke prøver at opsøge mennesker. Heldigvis gør Xamá alt for at undgå menneskelig kontakt og kommer kun frem for at spise den udlagte mad, når menneskene er væk.

I juli måned, hvor Xamá fyldte halvandet år, havde han fået sine blivende tænder. Han havde også taget godt på og fordoblet sin størrelse på bare to måneder. Rehabiliteringsteamet begyndte at lære ham at jage levende bytte, og han har vist sig at være en dygtig jæger, som er god til at nedlægge byttedyr.  

Besøg af andre vilde dyr

Jaguaren Xama kigger ud gennem hegn

Selvom Xamá stadig lever på et begrænset areal, interagerer han med mange af de andre vilde dyr i regnskoven. Der kommer ofte dyr forbi og snuser og kigger ind gennem hegnet til ham – alt fra tapirer og myreslugere til ozelotter og andre kattedyr har været på besøg.

Xamá er meget nysgerrig og aktiv, når han kan se og lugte andre dyr. Nogle af dem er små nok til at komme ind gennem hegnet til ham. En gang kom en meget stor tudse ind i indhegningen. Xamá snusede og puffede nysgerrigt til den, men spiste ikke dyret. Han fornemmede måske, at tudsen var giftig, så det ville være en dårlig idé at bide i den.

Der har også været andre jaguarer forbi ad flere omgange. En af dem, en voksen hanjaguar, er blevet fanget af vildtkameraet ved fire forskellige lejligheder. Han går hen til hegnet med lavt hængende hale. Han og Xamá snuser til hinanden et stykke tid, og Xamá sænker hovedet som et tegn på underdanig adfærd. Det viser, at han ved, hvordan han skal opføre sig over for en stærkere han.

Med de gode takter Xamá viser, er der næppe nogen tvivl om, at han nok skal blive klar til at blive sat helt fri i regnskoven.

Jaguaren Xama fanget med vildtkamera om natten

Fra forår til efterår er det højsæson for afbrændingen af Amazonas. Hjælp os med at få sat en stopper for landbrugets ukontrollerede skovrydning:

Skriv under

Vil du vide mere