En havskildpadde fanget i et spøgelsesnet i Middelhavet

Spøgelsesnet gavner som solbriller og surfboards

Nyheder

Fiskesnører, kroge, flamingokasser og oceaner af spøgelsesnet flyder rundt i verdens have. Det går ud over miljøet, havets dyr og i sidste ende os mennesker. Men vores nye rapport viser, at der er håb forude.

Topfoto: Jordi Chias / naturepl.com

Hvert minut efterlades op mod et ton brugt fiskeudstyr i verdens have. Og hvert år bliver mere end 100.000 hvaler, delfiner, sæler og skildpadder fanget i de efterladte fiskenet, liner og fælder. 

Alene i ét dybhavsfiskeri i Nordatlanten er der indberettet 25.000 forsvundne fiskenet årligt. Det anslår vores nye rapport, der peger på en række løsninger for at bekæmpe problemet.

”Vi har i samarbejde med fiskeindustrien, regeringer og internationale organisationer inden for FN søsat projekter, der skal vise vejen for ’best practice’. Det stærke samarbejde er nødvendigt, hvis vi vil problemet til livs,” forklarer vores fagmedarbejder Christina Abel.

1020896

Foto: Elain Blum / Marine Photobank

Fra Alaska til Lemvig

Der er hjælp på vej til havdyrene – og den kommer blandt andet fra en dansk virksomhed. Tonsvis af overskydende fiskegrej fra de kolde have omkring Alaska havner nemlig i Lemvig hos virksomheden Plastix. Plastix har specialiseret sig i at genanvende fiskegrej, der siden bliver til nye produkter, fra solbriller til surfboards.

”Vi har sågar mulighed for at omdanne de overskydende fiskenet til emballage til vaskemiddel. Og teknikken er tilmed mulig at etablere andre steder i verden. Så der er et stort potentiale i at genanvende overskydende fiskegrej mange steder i verden,” forklarer Hans Axel Kristensen, direktør i Plastix Global.

1020975

Spøgelsesnet bliver samlet, sorteret, vasket og gjort klar til genanvendelse hos Plastix. Foto: Plastix Global

Fokus på løsninger

Projektet er opstået, efter at vi i 2015 stiftede den globale alliance Global Ghost Gear Initiative (GGGI), hvor fiskeriproducenter, regeringer og verdensomspændende organisationer skaber løsninger, der kan afhjælpe problemet. 

Det er heldigvis også en god investering, forklarer Christina Abel:

”Meget tyder på, at investeringen i løsninger opvejes af fordelene på længere sigt. Et sundere havmiljø gavner fiskeindustrien, truede dyrearter, lokalmiljøer og i sidste ende også os mennesker.”

Christina fortsætter: ”Og det er glædeligt at se, hvordan garn, snore og fiskeliner kan genanvendes og spare dyr for voldsomme skader. Har man én gang set en skildpadde ubehjælpeligt fanget i et fiskenet eller en sæl med fiskegarn viklet om halsen, der gnaver sig ind i huden på den, så kan man mærke i hjertet, at løsninger skal prioriteres.”

1016002

Et emballeringsbånd har gnavet sig ind i halsen på en søløve. Foto: AK Dept. of Fish & Game

Anslået 10 % af den plastik, som havner i havet, stammer fra fiskeindustrien. Det svarer til 640.000 tons spøgelsesnet, liner, fiskekroge og andet fiskeriudstyr.

Læs vores nye rapport om spøgelsesnet (engelsk) >>

Vil du vide mere