Skældyr i bur

Skældyr opnår højeste fredningsstatus i Kina

Nyheder

Skældyr menes at have bragt coronasmitten videre til mennesker. Nu har Kina givet denne skælbeklædte insektæder den højeste fredningsstatus – på linje med bl.a. pandaen.

“I Kina og Vietnam anses kød fra skældyr som en delikatesse. Og dyrenes skæl anvendes i traditionel asiatisk medicin, selvom der ikke er nogen videnskabelige beviser for, at skællene har helbredende egenskaber,” fortæller Gilbert Sape. Han leder vores arbejde for at stoppe udnyttelsen af vilde dyr til traditionel medicin.

Rugekasse for sygdomme

Skældyret anses for at være den mest jagtede af alle truede dyrearter. Man mener, at omkring en million skældyr er blevet indfanget af krybskytter det seneste årti.

”Det kinesiske skældyr er en kritisk truet art, og de syv andre skældyrsarter er også truede af udryddelse. Så vi tager meget positivt imod nyheden om, at Kina opgraderer beskyttelsen af skældyret til højeste niveau,” siger Gilbert Sabe og fortsætter:

”Skældyr bliver taget fra naturen og ofte stuvet sammen i trange og uhumske bure. Det er som en rugekasse for sygdomme – og dyrene lider helt enormt.”

Sammenrullet skældyr - foto: John Christian S. Yayen

Foto: John Christian S. Yayen

Brugen af skældyr i traditionel medicin skal stoppes

Coronapandemien fik i februar Kina til at vedtage et permanent forbud mod at spise og handle med vilde dyr. Med skældyrets nye fredningsstatus får det yderligere beskyttelse af lovgivningen.

Endnu en god nyhed er, at skældyret nu også er fjernet  fra den kinesiske farmakopé. Det er en officiel liste over lægemidlers sammensætning og brug i traditionel asiatisk medicin. Den indeholder mange forskellige urter, men også kropsdele fra dyr såsom bjørnegalde, tigerknogler og altså skæl fra skældyr.

”Der findes en lang række plantebaserede alternativer til de ingredienser fra dyr, der bruges i medicinen,” fortæller Gilbert Sabe.

Mens skældyr nu altså er fjernet fra farmakopén, figurerer der stadig kropsdele fra mange andre vilde dyr.

Kun et globalt forbud kan beskytte både dyr og mennesker

Hvis skældyrene for alvor skal beskyttes, er det vigtigt, at myndighederne også beskytter dyrenes leveområder i naturen og slår hårdt ned på krybskytteri. Og det gælder ikke kun Kina.

”Et permanent, globalt forbud mod handel med vilde dyr er den eneste langsigtede løsning, der kan sikre, at dyrene får lov til at forblive i naturen. Sådan et forbud vil både beskytte dyrene mod lidelser og være med til at forhindre fremtidige epidemier,” slutter Gilbert.

Vil du vide mere