Samlet opråb til regeringen: Forbyd minkavl permanent!
Nyheder
Sammen med fire andre dyrebeskyttelses- og miljøorganisationer opfordrer vi i dag i et åbent brev regeringen til at forbyde minkavl permanent. Både af hensyn til dyrene, folkesundheden og miljøet.
Fotos: Jo-Anne McArthur / We Animals
“Kære Regering - hvilken vej vælger I?”
Sådan lyder overskriften i den helsidesannonce, vi i dag har indrykket i Politiken sammen med Anima, Dyrenes Beskyttelse, DOSO og Greenpeace. Budskabet er klart: Regeringen bør indlede det kommende folketingsår med at forbyde minkavl permanent.
”Minkavl er en ondskabsfuld produktionsform, hvor vilde rovdyr holdes indespærret i små bure blot for at blive til pels. Det er absurd, at et land som Danmark, der gerne vil være kendt for en høj dyrevelfærdsstandard overhovedet overvejer, at der sættes gang i produktionen igen. Vi håber, at den danske regering træffer den eneste rigtige beslutning – et permanent forbud mod minkavl,” udtaler Esben Sloth, kampagnechef hos World Animal Protection Danmark.
Vi og de andre organisationer mener, at det vil være en historisk fejltagelse, hvis burene igen fyldes med mink.
Mange andre lande i Europa har allerede forbudt minkavl – og ikke bare lande, vi ofte sammenligner os med, som Norge, England, Holland og Tyskland, men også lande som Serbien, Makedonien og Tjekkiet. Danmark vil derfor halte bagefter inden for dyrevelfærd, hvis vi tillader genetableringen af minkavl.
Mange tungtvejende argumenter
I det åbne brev, som er direkte stilet til henholdsvis fødevareminister, Rasmus Prehn, sundhedsminister, Magnus Heunicke og miljøminister Lea Wermelin, peger vi på, at et forbud mod minkavl ikke kun er det rigtige af hensyn til dyrene, men også af hensyn til folkesundheden og miljøet.
Minkfarme udgør en risiko for fremtidige sygdomsudbrud og pandemier, fordi de kan være reservoirer for vira, som kan mutere i minkene og dernæst springe til mennesker. Det gælder coronavira, men også influenzavira, som mink er modtagelige overfor.
Desuden er minkfarme en kilde til forurening, idet de udleder store mængder ammoniak. Nedlukningen af minkfarmene er således særdeles gavnlig for den danske natur og miljø og har blandt andet bragt Danmark tættere på at kunne leve op EU’s krav om 24 % reduktion i ammoniakudledningen, som allerede skulle have været nået i 2020.
Og så er det helt grundlæggende uetisk at holde mink, som er aktive, solitære rovdyr, i små, golde trådbure. Mange mink bliver så stressede over det unaturlige liv, at de udvikler tvangspræget adfærd og skader sig selv eller deres unger i frustration.
En genstart af dansk minkavl forekommer desuden udsigtsløs. Et stort flertal i EU-Parlamentet har netop vedtaget, at EU-Kommissionen skal arbejde for at forbyde bure til landbrugsdyr
Annoncen bragt i Politiken i dag