Pelsfrakke

Pels hvor det hører til: På museum

Nyheder

Denne uge sørger Dansk Designmuseum for, at pels endelig er kommet på sin rette plads, nemlig på museum.

Debatindlæg af Stephanie Kruuse Klausen, kampagneansvarlig i World Animal Protection Danmark

Når Dansk Design Museum i denne uge slår dørene op til deres udstilling med otte særligt designede pelse, er de placeret det helt rigtige sted. For vi må ikke glemme, at pels naturligvis kun hører til på dyr, og at det som modepynt hører fortiden til.  

Pels ser nu endelig ud til at have fundet sin rette plads i historien. Nemlig bag montrer, hvor det kan studeres som objekter fra en trist fortid, hvor pelsdyr blev brugt og udnyttet, selvom vi sagtens kunne holde varmen på andre måder end ved at spærre vilde dyr inde i små bure.

Udstillingen kommer i kølvandet på den første Københavnske modeuge, hvor pels nu er bandlyst på catwalken, ligesom den også er mange andre steder: Hos kendte designere, i mange af de store modehuse og ved flere af modeugerne rundt om i verden. 

Selv modemagasiner har valgt at tage afstand fra omtale og promovering af pels, og langt over halvdelen af den danske befolkning vil helt forbyde pelsavl.

Nye tider for Kopenhagen Fur

Udstillingens pelse er doneret af Kopenhagen Fur, der før var verdens førende auktionshus inden for minkskind. I dag har de svært ved at sælge deres bugnende restlager af døde pelsdyr, der har lidt under dybt kritisable forhold.

Firmaets direktør, Jesper Lauge Christensen, kaldte det uhørt, da Kopenhagen Fur sidste år kun kom af med 4 mio. skind til en samlet pris på under 0,8 mia. kroner. I de ‘gode gamle dage’ solgte verdens førende auktionshus for 13 mia. kroner. 

I dag har Kopenhagen Fur stadig mere end 12 mio. lig fra døde pelsdyr på frost, som de nu vil forsøge at sælge til højestbydende på verdensmarkedet ved en række auktioner de kommende to år.

Meget tyder på snarligt pelsforbud

Alt imens er minkavl startet i Danmark igen fra årsskiftet, mens flere og flere lande forbyder deres pelsproduktion, og EU samtidig lægger an til et forbud i hele EU-zonen. 

Det sker efter stort pres fra millioner af EU-borgere, der gennem borgerinitiativerne ‘End The Cage Age’ (1,3 mio. underskrifter) og ‘Fur Free Europe’ (1,7 mio. underskrifter) har tvunget EU-Kommissionen til at skrive en ny fælles dyrevelfærdslov, som sandsynligvis også vil inkludere et forbud mod minkavl.

Så de nye danske minkavlere kommer formentlig aldrig for alvor i gang. I forvejen får de mere end svært ved at afsætte deres forældede produkt, fordi vi er blevet klogere i forhold til dyrevelfærd og folkesundhed, og fordi vi har indset, at pels for længst er passé.

Der var engang...

Så tusinde tak til Dansk Designmuseum for at putte pels på museum. Bortset fra på levende dyrs kroppe er det det eneste sted, hvor pels bør være. 

Så vi kan se dem børstet af og udstillet som en grum påmindelse om menneskets arrogance. 

Så vi kan vise vores børn og børnebørn, hvor lemfældigt et forhold vi engang havde til dyr, som vi plagede og udnyttede for vores egen vinding og forfængeligheds skyld. 

Så vi kan sige, at det var dengang, vi spærrede vilde dyr inde i små bure, der var mindre end flyttekasser. Vilde dyr, der naturligt lever, jager og parrer sig over mange kvadratkilometer i naturen. Der kunne de så sidde, indtil vi gassede og flåede dem for til sidst at eksportere deres skind til Kinas voksende middelklasse.

Vil du vide mere