gris

Øko-grise skygger for barsk virkelighed

Nyheder

Søndag d. 21. maj fejrer landets økologiske landmænd Sofari ved at fremvise fritgående øko-grise over hele landet. Men der er desværre kun tale om ca. 2 % af den danske svineproduktion.

Hovedparten af de dansk grise lever nemlig i kunstig belysning i lukkede betonstalde under helt andre vilkår.

“Når de økologiske landmænd viser deres fritgående grise frem, er det desværre nødvendigt, at understrege, at de få glade grise ikke må overskygge den barske virkelighed i landets svinestalde,” siger Pernille Fraas Johnsen, seniorrådgiver landbrug hos World Animal Protection Danmark.

Kræv en ny retning for landbrugsdyrene i Danmark:

Skriv under

Skønmaleri af svineindustrien

Landbrug & Fødevarer, Økologisk Landsforening og fire andre aktører har inviteret til såkaldt Sofari i Jylland, på Fyn og Sjælland, hvor landets familier kan opleve, hvordan fritgående økologiske grise bliver opdrættet.

“Det er skønt at vise omverdenen, at Danmark har grise med adgang til det fri og rigtig god dyrevelfærd, hvor dyrene kan udleve deres naturlige behov. Men det må ikke skygge over virkeligheden som den ser ud for 98 % af grisene i de danske stalde, og det må ikke blive et skønmaleri, der gør, at vi glemmer eller overser den generelle tilstand i svineproduktionen,” siger Pernille Fraas Johnsen.

FAKTA

  • I den konventionelle svineproduktion er den årlige produktion på omkring 32 mio. grise.
  • 18 mio. grise slagtes i Danmark.
  • 14 mio. smågrise sendes på lange dyretransporter til udlandet, hvor de opfedes før slagtning.
  • Ifølge Danmarks Statistik er der 975.000 søer i Danmark.
  • Ca. 925.000 er konventionelle søer, der fikseres i farebøjler i fire uger, hver gang de føder et nyt kuld. Her kan de ikke vende sig eller tage sig af deres unger.

Hjælp os med at sikre landbrugsdyrene bedre vilkår:

Skriv under

Vil du vide mere