Grindedrab i Hvannasund på Færøerne.

Nye blodige hvaldrab på Færøerne

Nyheder

Over 130 hvaler blødte ihjel i den færøske bugt Hvannasund efter at have fået skåret rygraden over. Kniven paralyserer hvalerne, indtil de dør en pinefuld død.

Døde grindehvaler efter massakren på cirka 130 dyr i Hvannasund den 1. juni. Foto: Sea Shepherd

Havet farves rødt på Færøerne. Den kontroversielle jagtsæson på færøske hvaler og delfiner er skudt i gang.

I Klaksvig for en måned siden blev en flok på ca. 40 grindehvaler dræbt under den stærkt kritiserede drivjagt, der fordømmes bedt af dyreorganisationer verden over som i strid med god dyrevelfærd.

“Det er fortvivlende, at vi igen skal se de yderst følsomme og intelligente dyr blive udsat for de pinefulde drivjagter på Færøerne. Det bør stoppes øjeblikkeligt.”

Det siger Gitte Buchhave, direktør i World Animal Protection Danmark i forbindelse med de seneste massedrab på to hvalflokke med kun en måneds mellemrum.

Senest i lørdags, den 1. juni, drev lokale jægere i motordrevne kuttere og speedbåde en flok på mere end 200 grindehvaler ind i den lavvandede bugt ved Hvannasund.

Ifølge organisationen Sea Shepherd, der dokumenterede den blodige begivenhed, blev omkring 138 hvaler dræbt. Resten af flokken blev efterladt dybt stressede i vandet, hvor deres artsfæller var blevet mishandlet og dræbt kort tid forinden.

Kroge i hvalernes åndehuller

Grindehvaler dræbt ved FærøerneGrindedrab i Klaksvig, hvor 40 hvaler blev drevet sammen og dræbt på lavt vand. Foto: Sea Shepherd

Under drivjagten skræmmes de intelligente pattedyr ind på lavt vand, hvor der bl.a. sættes kroge i deres åndehuller, hvorefter hvalerne under store smerter bliver trukket længere ind.

Herefter stikker jægerne dyrene i nakken med lansekniven, der er beregnet til at skære hvalens rygrad og store blodårer over, så de teoretisk dør indenfor få sekunder.

Øjenvidneberetninger fortæller modsat om dyr, der drukner eller bløder langsomt ihjel, mens deres artsfæller kæmper for livet lige ved siden af.

“Vi har gang på gang appelleret til de ansvarlige på Færøerne og bedt dem gribe ind over for de helt uacceptable drivjagter, der ofte påfører dyrene langvarig smerte. Det hører ikke til i et moderne samfund. Det er grotesk, at det er tilladt at påføre dyr så voldsom angst og ekstreme lidelser,” siger Gitte Buchhave.

Bløder langsomt ihjel

En rapport fra 2023 (‘Unravelling The Truth - Whale Killing on The Faroe Islands’) konkluderer, at den kniv, som jægerne på Færøerne benytter, sandsynligvis lammer dyret, og skærer blodårerne over. Men at dyret hverken er dødt eller bevidstløst, og at det efter al sandsynlighed ikke er fri for smerte.

Rapportens forfattere konkluderer, at hvalerne typisk dør, mens de bløder langsomt ihjel.

“Hvaler er stærkt intelligente dyr, der knytter tætte bånd til hinanden. De rejser, jager og lever sammen i komplekse familiestrukturer og passer endda hinandens børn. Hvalers hjerner har en størrelse på 1,5 % af deres egen kropsvægt mod menneskers 2 %. De kan genkende deres eget spejlbillede, udvise empati, huske, løse problemer, drage konklusioner og kommunikere over lange afstande. Det er komplekse og yderst følsomme dyr, som skal leve et frit liv i fred og ro i vores fælles natur,” slutter Gitte Buchhave.

To bjørne bjørne slås for sjov

Få seneste nyt om dyrene

Følg med

Vores nyhedsmail holder dig opdateret om dyrebeskyttelse, vores indsatser og måder, du kan hjælpe dyrene på.

Tilmeld her
Vil du vide mere