Intensivt producerede slagtekyllinger

Ny undersøgelse: Kendte fastfoodkæder markant bagud på dyrevelfærd

Nyheder

Burger King, Starbucks og Subway er nederst i hakkeordenen, når det kommer til velfærd for kyllingekød, fremgår det af ny undersøgelse.

Aktuel international undersøgelse af dyrevelfærd afdækker, at flere multinationale fastfoodkæder er bagud på dyrevelfærd, når de langer kyllingekød for millioner over disken i Danmark.

I vores nye rapport, 'The Pecking Order 2021', klarer en række højprofilerede fastfoodbrands sig overraskende dårligt i det tredje år, hvor de bliver bedømt efter den anerkendte skala ‘Better Chicken Commitment’.

Det er nu tredje år, at vi bedømmer otte af verdens mest udbredte fastfoodkæder ud fra en række videnskabelige dyrevelfærdskriterier.

Hent rapporten

Flere store kæder skraber bunden

Danske afdelinger af Burger King, Starbucks, Subway og McDonald’s havner i bunden af skalaen, der går fra 1, som er bedst, til 6, som er den ringeste karakter.

De tre førstnævnte får 6, der svarer til ‘meget dårlig’. McDonald’s havner på 5, hvilket svarer til ‘dårlig’, når det kommer til dyrevelfærd for de kyllinger, der bliver til burgere, sandwich og nuggets i kædens restauranter.

“Med deres dominerende markedsposition har de store fastfoodkæder en særlig forpligtelse til at gå forrest med en høj standard inden for dyrevelfærd. Derfor er det ganske enkelt for elendigt, at de ikke engang kan leve op vores minimumsstandard,” siger Gitte Buchhave, direktør i World Animal Protection Danmark.

Kyllinger på en hollandsk kyllingefarm med bedre velfærd

Længere fremme i udlandet end Danmark

Udover den ringe placering på skalaen er det bemærkelsesværdigt, at både Burger King, Starbucks og Subway rent faktisk har tilsluttet sig Better Chicken Commitment i de fleste andre lande og dermed forpligtet sig til at leve op til de fastsatte minimumsstandarder.

Men implementeringen er åbenbart ikke nået til Danmark. De danske afdelinger af de selvsamme koncerner er havnet i bunden af skalaen nationalt, mens moderorganisationerne i udlandet angiveligt har bedre styr på dyrevelfærden og scorer bedre i de andre lande.

“Vi så allerhelst, at barren blev hævet endnu mere, end vi lægger op til i rapporten, og at kriterierne også handlede om økologi og friland. Det er vores håb og ambition for fremtiden. Men det mindste, de tre kæder i Danmark kan gøre, er at leve op til de minimumsstandarder, som deres afdelinger i andre lande allerede har tilsluttet sig,” siger Gitte Buchhave.  

Kyllinger på en hollandsk kyllingefarm med bedre velfærd

Om Better Chicken Commitment:

  • Bedømmelsen i vores rapport er baseret på standarder fastsat i Better Chicken Commitment.
  • Better Chicken Commitment er en minimumsstandard, der er fastsat ud fra de seneste videnskabelige dyrevelfærdskriterier af en række dyrebeskyttelsesorganisationer.
  • Kriterierne handler bl.a. om at avle langsomt voksende kyllinger samt give dyrene mere plads og bedre lys under opvæksten. (De samlede kriterier fremgår af vores rapport.)
  • Kriterierne indeholder ikke krav om opvækst på friland eller efter økologiske standarder.
  • Mere end 200 firmaer i Europa og Nordamerika har tilsluttet sig Better Chicken Commitment.

En af de måder, du kan hjælpe kyllinger og andre landbrugsdyr på, er ved at spise mere grønt og mindre kød. Læs mere og bliv inspireret:

Få inspiration

Vil du vide mere