Grindedrab på Færøerne. Foto: Birgit Høgensen

Ny blodig massakre på hundreder af færøske hvaler

Nyheder

Sidste uge bød på meldinger fra Færøerne om brutal jagt med knive, kroge og lanser, hvor mindst 446 grindehvaler blev drevet sammen og slået ihjel.

Topfoto: Grindedrab på Færøerne. Foto: Birgir Høgnesen

“At dræbe, pine og plage dyr på den måde, hører ganske enkelt ikke til i et oplyst samfund,” siger Gitte Buchhave, direktør i World Animal Protection Danmark.

Onsdag den 14. juni blev hundredvis af grindehvaler ved mindst to forskellige lejligheder drevet ind på lavt vand ved Vestmanna og Leynar på Færøerne.

Ifølge de første meldinger er der tale om 446 hvaler, der er dræbt ved såkaldte drivjagter. Det oplyste en talsmand for den færøske regering til den britiske avis The Guardian.

Ekstremt stressende jagtform

Grindedrab i Leynar på Færøerne

Der kan gå lang tid, før hvalerne forbløder, når de bliver dræbt ved de såkaldte drivjagter på Færøerne. Her er det bugten i Leynar. 

Den særlige form for jagt udsætter hvaler og delfiner for ekstrem angst og stress, ofte i flere timer, inden de dør. Motoriserede fartøjer driver hvaler og delfiner sammen på åbent vand og tvinger dyrene ind på lavt vand, hvor de strander. Her bliver dyrene slået ihjel med knive og lanser.

Beretninger fra tidligere jagter afslører, at der kan gå længere tid, inden de skræmte dyr drukner eller forbløder af deres sår, mens de oplever deres artsfællers dødskamp lige ved siden af. 

“Det er med stor undren, at vi igen skal opleve hundreder af vilde dyr, der bliver mishandlet og slået ihjel i endnu en brutal grindejagt på Færøerne. Det burde simpelthen ikke kunne lade sig gøre at behandle dyr sådan. Hele processen omkring hvalernes død ville ikke engang være tilladt i et slagteri,” siger Gitte Buchhave.

Peter Simpson, der er Global Media Manager i World Animal Protection International, kalder de aktuelle drivjagter på Færøerne for ‘en massakre’: “De chokerende drab er meningsløse og en grusom massakre på vilde dyr. At påføre sansende væsener så ekstrem lidelse og stress burde ikke være noget man forbandt med et samfund i det 21. århundrede.”

Vi ønsker forbud mod drivjagt

I World Animal Protection vil vi have den færøske regering til at bandlyse og forbyde den kontroversielle hvaljagt.

“Vi opfordrer indtrængende den færøske regering til at forbyde drivjagter på Færøerne. Det er ikke kun forargeligt set ud fra et dyrevelfærdsperspektiv, men også en vedvarende skamplet på Færøernes internationale omdømme,” siger Gitte Buchhave, som ikke giver meget for de sædvanlige argumenter for den omstridte hvaljagt:

"Den færøske regering og de lokale tilhængere kan argumentere alt det, de vil, om at grindedrab er en lokal kulturarv, at den er ’bæredygtig’, og at kødet distribueres videre til lokale øboere. Alt det er underordnet den umenneskelige jagt, der udsætter dyrene for voldsom angst og stress samt ekstreme fysiske lidelser. Det burde bare ikke være lovligt.”

Vil du vide mere