Kongepyton

Næste epidemi kan komme fra kæledyr

Nyheder

Millioner af vilde dyr lever som eksotiske kæledyr – men det kan være farligt for folkesundheden, advarer vores nye rapport.

Slanger, gekkoer og øgler. Det vrimler med eksotiske kæledyr, når man skimmer annoncerne på DBA og andre online markedspladser. Millioner af vilde dyr indfanges fra naturen og sælges som kæledyr. Men dyrene kan være en farlig investering for folkesundheden. 

Ifølge vores nye rapport er der nemlig stor risiko for, at vilde dyr, der bliver indfanget eller avlet og brugt som kæledyr kan smitte mennesker med farlige sygdomme. Det gælder både de dyr, der tages direkte fra naturen, og dem, man avler i Danmark og andre lande.

Kongepyton i naturen

En kongepyton i naturen. Kongepytonen er poplær som kæledyr.

Dyrene lider – og kan smitte mennesker

”Vilde dyr, som bliver taget væk fra deres naturlige miljø og solgt som f.eks. kæledyr, oplever voldsomme lidelser. Indfangelsen og efterfølgende fragt til diverse markeder i små bure eller bokse eller avl i overfyldte beholdere er med til at skabe grobund for sygdomme og vira,” siger Gitte Buchhave, direktør i World Animal Protection Danmark.

Vi har undersøgt 20 slanger fra en slangefarm i Vestafrika, og her havde 19 ud af 20 slanger såkaldte zoonoser – sygdomme, som kan smitte fra dyr til mennesker, sådan som vi har set med coronavirussen.

En slangefarm i Ghana

En slangefarm i Ghana

Størstedelen af dyrene dør

Omkring 20 % af verdenshandlen med eksotiske kæledyr udgøres af krybdyr, heraf en stor andel af slanger. Vi har observeret over 5.000 slanger på udstillinger og messer i USA og Europa. Her har opdrættere slangerne udstillet i små glas- eller plastikbeholdere, der ikke tager hensyn til dyrenes velfærd.

Lidelser på grund af handel af eksotiske dyr resulterer i, at fire ud af fem dyr dør under indfangelsen, eller inden de når til folks hjem som kæledyr. Og mindst 75 % af kæleslanger, øgler, landskildpadder og havskildpadder dør inden for et år efter at være blevet købt på grund af den stress, de udsættes for ved at blive holdt i fangenskab som kæledyr.

Se vores dokumentar om kongepytonens tavse lidelser:

”Vilde dyr hører til i naturen. Måden disse eksotiske kæledyr bliver håndteret på er yderst kritisk for dyret, som på ingen måde er egnet til et liv i fangenskab. Yderligere øger denne tætte omgang med eksotiske dyr risikoen for udbrud af livslange epidemier, som den vi lige nu oplever,” siger Gitte Buchhave.

EU bør sikre dyrenes velfærd

I EU har eksotiske kæledyr tidligere været på dagsordenen, netop for at sikre dyrenes ve og vel – men også for at undgå smitsomme sygdomme. Næstformand i dyrevelfærdsgruppen i Europa-Parlamentet, Niels Fuglsang (S), ser derfor gerne, at problemstillingen bliver belyst:

”Det er helt afgørende, at vi får styr på handlen med eksotiske kæledyr, så mennesker ikke bliver smittet med sygdomme, og dyrene ikke lider overlast.  Lige nu har de europæiske lande ikke en ordentlig koordineret lovgivning på området, hvilket gør handlen meget svær at kontrollere. Derfor bør vi for alvor genrejse debatten om en strømlinet liste over tilladte kæledyr i Europa,” siger han.

Reptilmesse i Storbritannien

Reptilmesse i Storbrittanien

Læs rapporten

Vil du vide mere