En mink i bur. Foto: Jo-Anne McArthur / Djurrattsalliansen / We Animals Media

Dansk minkavl må ikke genopstå

Nyheder

Det er dagens bedste nyhed, at størstedelen af de danske minkavlere har meldt ud, at de ikke vil fortsætte med opdræt af vilde rovdyr til pelsindustrien. Men der er stadig brug for et permanent forbud, så ingen mink skal lide.

Topfoto: Jo-Anne McArthur / Djurrattsalliansen / We Animals Media

Kun 13 minkavlere har tilkendegivet, at de vil fortsætte, hvis politikerne giver grønt lys, mens 1.237 har søgt om nedlukningserstatning ifølge Fødevarestyrelsens tal opgjort fredag eftermiddag 14.10 – mindre end 10 timer før den endelige deadline. 

Procentbalancen vil ikke ændre sig væsentligt, da styrelsen oprindeligt forventede omkring 1200 ansøgninger i alt.

Det er altså kun omkring 1 % af minkavlerne, der ønsker muligheden for at fortsætte, mens 99 % foretrækker at tage erstatningen for at lukke og slukke permanent.

Kræv et forbud

Intet forhindrer nu et permanent forbud

“Vi kan nu konstatere, at den danske minkbranche de facto har nedlagt sig selv, og det er en kæmpe lettelse for de mange dyr, der ellers ville have været udnyttet i pelsindustrien under meget ringe dyrevelfærdsforhold,” siger Esben Sloth, kampagnechef i World Animal Protection.

”Som det står nu, er der således ikke et reelt hensyn at tage til minkavlerne og deres erhverv, og der er derfor intet, der forhindrer, at politikerne vedtager et permanent forbud, som en lang række europæiske lande i øvrigt allerede har gjort. Under alle omstændigheder vil det være både absurd og ulogisk, at hensynet til ganske få minkavlere skulle stå over hensynet til de hundrede tusindvis af dyr, der vil komme til at lide hvert år under dybt kritisable forhold,” mener han.

Dårligt for dyr, miljø og klima

“Tiden er på alle måder løbet fra et erhverv, der først og fremmest er skadeligt for dyrene, men som også er dårligt for miljø, natur og klima,” siger Esben Sloth, der har samlet nogle nøgletal, som viser minkbranchens negative påvirkning på den danske natur og klimaet.

”Tallene viser, at et Danmark uden minkfarme har skåret toppen af landbrugets udledning af fosfor med mindst 3000 ton om året, reduceret ammoniakudledningen med 9 %, og har sparet klimaet for mindst 165.000 ton CO2 årligt. Så nu mangler vi bare, at regeringen samt Venstre og Konservative forholder sig til virkeligheden anno 2022 og indser, at det eneste rigtige er et permanent forbud,” siger Esben Sloth.

Hjælp os med at overbevise politikerne om at indføre et permanent forbud mod minkavl:

Skriv under

Vil du vide mere