Manglende lovgivning årsag til epidemier
Nyheder
Dyrenes vilkår halter gevaldigt bagefter, når det kommer til regulering af dyrevelfærd rundt om i verden, viser nyt dyrevelfærdsindeks.
Hele verden er i øjeblikket i fuldt beredskab i et forsøg på at inddæmme coronavirussen, der har spredt sig fra Kina til resten af verden. Men skal man stoppe fremtidige zoonoser - sygdomme, der spreder sig fra dyr til mennesker, og undervejs muterer sig og bliver til farlige vira - skal vi have sat en effektiv stopper for vores omgang med vilde dyr.
Og her er der plads til forbedring, ifølge dyrevelfærdsindekset, som vi netop har opdateret. Indekset har analyseret lovgivningen i 50 lande. Hvert land har fået en karakter fra A til G afhængig af, hvor god en lovgivning landet har på dyrevelfærdsområdet.
Kun et globalt forbud kan stoppe fremtidige epidemier
Særligt Asien ligger i bunden af indekset hvor blandt andet Kina og Vietnam får henholdsvist et E og F.
”Kina har for nyligt forbudt al handel med og indtagelse af vilde dyr permanent. Det er et rigtig godt udgangspunkt, men hvis vi virkelig skal forebygge lignende epidemier i fremtiden, er det nødvendigt med lovgivning i alle lande verden over. Det nytter ikke noget, at man sætter en prop i problemet i ét land, hvis andre lande så fortsætter med samme praksis,” siger Gitte Buchhave, direktør i World Animal Protection Danmark.
Vi ser fremtidige epidemier som COVID-19 som en reel trussel, hvis disse lande ikke får strammet op på lovgivningen med blandt andet handel med vilde dyr, brug af vilde dyr i traditionel medicin og som fødevarer, samt det tætte samvær med vilde dyr, når man bruger dem i underholdningsindustrien eller holde dem som kæledyr.
Danmark ligger højt – men der er plads til forbedringer
Ikke overraskende ligger Danmark i toppen af indekset sammen med Sverige, UK og Holland, mens lande i Asien og Afrika klarer sig væsentligt dårligere på grund af den manglende lovgivning i landene.
Den højeste scorer er A, men intet land har opnået denne kategori. Den højest opnåede scorer er B, men langt de fleste lande ligger længere nede af listen. Særligt Asien ligger i bunden af indekset, hvor blandt andet Kina og Vietnam får henholdsvist et E og F.
”Der er behov for lovgivning globalt, som kan tage hånd om ikke blot sygdommene, men også håndteringen af dyr generelt, så vi kan sikre, at alle dyr over hele verden har et godt og værdigt liv. Det gælder naturligvis også i Danmark. For selv om vi har lovgivning, som kan fungere som forbillede for andre lande, er der stadig plads til forbedringer,” siger Gitte Buchhave.
Om Dyrevelfærdsindekset
- Første udgave af dyrevelfærdsindekset – Animal Protection Index (API) – blev offentliggjort i 2014.
- Indekset blev udarbejdet af os i samarbejde med andre dyrevelfærdsorganisationer samt akademiske eksperter.
- 50 lande har i vores dyrevelfærdsindeks fået karakterer efter deres dyrevelfærdspolitik og lovgivning. Landene har fået karakter fra A til G.
- I 2020 opdaterede vi indekset.
- Indekset er unikt, da det er det eneste, der giver en global gennemgang af lovgivningen på dyrevelfærdsområdet.