Køer hører hjemme på græs

11/04/2014

Tusindvis af danskere forventes at overvære de økologiske køers glade krumspring på søndag, når de mærker græs under klovene for første gang i år.

Denne artikel blev skrevet, da vi hed WSPA. Læs om, hvorfor vi har ændret navn.

Det sker på økodagen søndag den 13. april. I WSPA mener vi, at alle køer skal have lov til at komme på græs. Desværre holdes 75 % af de danske malkekøer inde i stalden året rundt.

Det er en årligt tilbagevendende begivenhed, når økologiske landmænd landet over for første gang slipper deres køer ud på markerne. I WSPA Danmark glæder vi os på de økologiske køers vegne - men mener, at det er et privilegium, der ikke kun burde være forbeholdt køer fra økologiske landbrug. For hver ko, som kommer ud på græs, er der tre malkekøer fra konventionelle landbrug, som lever hele deres liv inde bag stalddøren.

Danskerne vil have køerne på græs - men glemmer det ved køledisken

”Tal fra Økologisk Landsforening viser, at 94,3 % af danskerne helst så, at alle køer kom på græs. Desværre er det langt fra alle danskere, som husker dette ønske, når de køber mælk. Var salget af økologisk mælk tilsvarende højt, ville der næppe være et marked for konventionel mælkeproduktion i Danmark,” siger direktør hos WSPA Danmark, Gitte Buchhave.

En undersøgelse foretaget af YouGov for WSPA viser, at 55 procent af danskerne forbinder mælk med græssende køer. Så når folk køber den billige mælk i supermarkedet, er de muligvis slet ikke klar over, at den mælk sandsynligvis kommer fra en ko, som aldrig har haft græs under klovene.

Kun 16 % af ikke-økologiske køer kommer på græs

”Jeg håber, at økodagen vil være med til at minde folk om, hvor positivt det er for en kos trivsel og velfærd at komme på græs. 16 % af de konventionelle landmænd sætter heldigvis stadigvæk deres køer på græs. Som udgangspunkt er det dog kun de økologiske køer i Danmark, som kan være sikre på, at komme på græs hver sommer. Det bør folk have med i deres overvejelser, når de køber mælk,” påpeger Gitte Buchhave.

En stor sejr for hvalerne

Hval i det åbne hav

Den Internationale Domstol i Haag har dømt Japans praksis med at dræbe hvaler i havet omkring Antarktis ulovlig.