Foto: iStockphoto.com/Mark Kostich

Kina forbyder handel med vilde dyr

Nyheder

Handel med vilde dyr menes at være smittekilden til den dødelige coronavirus. Derfor forbyder Kina nu midlertidigt al handel med vilde dyr – og det kan stoppe millioner af dyrs lidelser.

Dødstallet blandt ofrene for den dødelige coronavirus stiger, alt imens virussen breder sig i hele verden. Virussen stammer fra et madmarked i Wuhan i Kina. Mens man endnu mangler at konkludere præcist hvilket dyr, der var den oprindelige smittebærer, er man nu sikker på, at der er tale om et vildt dyr.

Derfor har Kina forbudt al handel med vilde dyr. Det forbud hilser vi velkomment.

“Vi støtter Kinas beslutning om et nationalt forbud mod handel med vilde dyr i forbindelse med udbruddet af coronavirussen. Forbuddet sikrer, at millioner af dyr undgår de voldsomme lidelser forbundet med handlen med vilde dyr i landet. Det er afgørende for både dyrenes og menneskers sundhed, for de frygtelige betingelser, dyrene lever under i fangenskab, er med til at forårsage farlige sygdomme,” siger Gitte Buchhave, direktør i World Animal Protection Danmark.

Velkendt at sygdomme kan overføres fra vilde dyr

Laboratorietests skal nu afgøre, hvor smitten stammer fra. Hvad end der er tale om krybdyr, pattedyr eller fjerkræ menes problemet at stamme fra handlen med vilde dyr. 

Det er ikke første gang, at epidemier opstår, efter at sygdomme fra vilde dyr bliver overført til mennesker. Det er veldokumenteret, at krybdyr i fangenskab bærer rundt på bakterier, parasitter og vira, som kan overføres til mennesker. 

Slanger kan være smittekilden

Det er muligt, at smitten stammer fra slanger. Vilde dyr som slanger burde slet ikke være at finde på et madmarked. Måden disse vilde dyr håndteres på kan nemlig forårsage livsfarlige epidemier, som den vi oplever lige nu. Udover at slanger bliver brugt i mad og medicin i Kina, er der en stigende efterspørgsel efter slanger som kæledyr.

Slanger på markeder som i Wuhan er enten blevet fanget i naturen og efterfølgende fragtet til markedet i små tasker eller bure, eller de er blevet avlet i overfyldte beholdere. Begge dele er med til at skabe grobund for sygdomme og vira.

”Vi håber, at denne modige beslutning om at forbyde handel med vilde dyr bliver permanent og udvidet til at gælde al import og eksport af dyr, så vi i fremtiden undgår denne type kriser. Kinas forbud mod handel med vilde dyr kan være med til at sikre, at vilde dyr forbliver i naturen, hvor de hører til,” slutter Gitte.

Vil du vide mere