En over 10 meter lang kaskelothval er død efter at være blevet viklet ind i fiskenet ud for Kinas kyst.

Kaskelothval død i fiskenet – havpattedyr skal beskyttes bedre

Nyheder

En over 10 meter lang kaskelothval er død efter at være blevet viklet ind i fiskenet ud for Kinas kyst. Vi kræver en mere proaktiv indsats for at beskytte havpattedyr mod tabt og efterladt fiskegrej.

Det er uvist, om kaskelothvalens død tidligere på ugen skyldtes efterladte net – såkaldte spøgelsesnet - eller fiskegrej, der stadig var i brug. Men den tragiske hændelse viser med al tydelighed, er havpattedyr som hvaler, sæler og søløver er truet af menneskers aktivitet i verdenshavene.

”Den triste sag med kaskelothvalpen har sat fokus på den store fare, der truer havpattedyrene. Store, tunge fiskenet er som flydende dødsfælder, der kan trække dyrene med sig mange kilometer. Til sidst bliver dyrene så udmattede, at de drukner.” Det forklarer Ingrid Giskes, der leder vores kampagne mod spøgelsesnet.

En af de største trusler mod havpattedyrene

Dette er bare det nyeste eksempel på, at havpattedyr over hele verden dør på grund af fiskegrej. Ingrid mener derfor, at det er tid til at sætte ind med et mere proaktivt samarbejde for at beskyttet dyrene i havet.

”Spøgelsesnet er en af de største trusler mod livet i vores have. Vi vurderer, at spøgelsesnet hvert år dræber omkring 136.000 sæler, søløver og store hvaler – enten fordi de bliver viklet ind i efterladt fiskegrej, eller fordi de sluger det. Og yderligere tusindvis af dyr bliver alvorligt såret efter sammenstød med spøgelsesnet,” fortæller Ingrid.

1014736

Samarbejde mod spøgelsesnet

I 2015 tog vi initiativ til Global Ghost Gear Initiative (GGGI). Det er en alliance mellem regeringer, repræsentanter fra fiskeriindustrien og NGO’er, der har til formål at takle problemet med spøgelsesnet i verdenshavene.

Vi opfordrer endnu flere organisationer til at støtte GGGI.

GGGI indsamler information om problemets omfang på globalt plan, udvikler best practice-retningslinjer og information til fiskeriindustrien og til virksomheder, der sælger fisk og skaldyr. GGGI arbejder desuden i felten for at indføre løsninger for, hvordan man bæredygtigt kan indsamle og skaffe sig af med udtjent fiskegrej.

Der skal handles hurtigt, hvis havpattedyrene skal reddes

”Vi er nødt til at prioritere en indsats mod spøgelsesnet, hvis vi skal beskytte vores have,” siger Ingrid og fortsætter: ”I juni afholder FN en konference om verdenshavene. Der vil vi opfordre FN til frivilligt at forpligte sig til at reducere mængden af spøgelsesnet betragteligt. Det vil være et skridt på vejen mod at nå Bæredygtigt Udviklingsmål nr.14.”

De Bæredygtige Udviklingsmål blev vedtaget på FN’s generalforsamling i 2015. Mål nr. 14 handler om at fremme bæredygtigt brug af havene og af havressourcer for at bevare verdenshavene.

”Vi kan ikke tillade os at være tilbagelænede, når det handler om at beskytte havpattedyrene. Kaskelothvalens død er en påmindelse om, at vi skal sætte ind med en forebyggende indsats, og at vi er nødt til at handle hurtigt,” slutter Ingrid.

1010620_0

 

Vil du vide mere