Vi er med i netværket Det Gode Testamente

Jette giver noget godt videre

Nyheder

17 % af danskerne er parate til at testamentere til velgørenhed. En af dem, der har gjort alvor af det, er Jette Damgaard. Hun lader en del af sin arv hjælpe dyr i nød.

Omkring en sjettedel af alle danskere vil gerne efterlade noget til velgørende formål. Det viser en landsdækkende undersøgelse fra Analyse Danmark. Men størstedelen af danskerne skriver ikke testamente og kan dermed ikke selv bestemme, hvad der sker med deres arv.

”Det føles rigtigt for mig”

”Det gør mig glad at tænke på, at nogen får glæde af min arv, når jeg ikke selv er her længere,” siger Jette Damgaard på 55 år. I hendes testamente betænker hun tre velgørende organisationer – herunder World Animal Protection Danmark.

”Det er rart at vide, at pengene går nogle gode steder hen, hvor de kan gøre en forskel. Jeg har altid godt kunnet lide dyr, og man hører så mange grimme historier om dyremishandling. Der er brug for nogen, der støtter dyrene. Det føles rigtigt for mig, at en del af min arv går til dem.”

Jette DamgaardJette Damgaard

Nemt at oprette

Da Jette skulle skrive testamente, gik hun ind på detgodetestamente.dk. Her læste hun, at man kan få 5.000 kr. i tilskud til oprettelsen, når man betænker en velgørende organisation. Hun kontaktede en advokat i sit nærområde, og han hjalp hende med at lave testamentet.

”Det var virkelig nemt. Sammenlagt tog det mig ikke mere end tre-fire timer at oprette testamentet, og det var inklusiv transport til advokaten for at underskrive. Og det kostede mig ikke noget.”

Jette har spurgt folk i sin omgangskreds, men ingen andre har taget stilling til deres arv. ”Jeg tror, at mange egentlig gerne vil, men så får de det ikke lige gjort. For mig handler det om at tage en beslutning og sige: ’Hvad er vigtigt for mig?’ Jeg er simpelthen så glad for, at jeg har gjort det,” slutter hun.

Bestil vores arvefolder her

Støt et godt formål uden at formindske arven til familien

Hvis man vil betænke en god sag, men ikke ønsker, at det går ud over beløbet til familien, kan man bruge 30 %-løsningen. Man lader en velgørende organisation arve 30 % af boet på betingelse af, at organisationen betaler bo- og tillægsboafgifter for de øvrige arvinger.

Velgørende organisationer betaler ikke selv afgift for at modtage arv. Ens familie vil modtage 70 % af boet helt uden afgifter, og det betyder i nogle tilfælde, at deres arv rent faktisk bliver lidt større.

Eksempel 1

Du indsætter din niece til at arve alt efter dig.

Din formue er 1 mio. kr.

Af dette beløb skal din niece betale 329.278 kr. i afgift (2019-tal).

Din niece får derfor udbetalt 670.722 kr.

Eksempel 2

Du indsætter din niece til at arve 70 % og en velgørende organisation til at arve 30 % med bestemmelse om, at organisationen skal betale bo- og tillægsboafgifter.

Din niece får udbetalt 700.000 kr.

Organisationen arver 300.000 kr. men skal betale afgifter for din niece på 220.528 kr. (2019-tal)

Organisationen får udbetalt 79.472 kr.

Få hjælp til testamentet

Vi er gået sammen med 32 andre velgørende organisationer om initiativet Det Gode Testamente. Her er der hjælp at finde, hvis man vil vide mere, og man kan få gratis rådgivning af en advokat.

Læs mere på Det Gode Testamente >>

Vil du vide mere