Pattegrise på en svinefarm med bedre dyrevelfærd i Holland

Ingen gode argumenter for overproduktion af grise

Nyheder

Ved at avle færre grise kan vi gøre noget godt for dyrevelfærden og klimaet – og det giver ovenikøbet økonomisk mening. Så hvorfor er det ikke en del af det nye landbrugsforlig?

Af Esben Sloth, kampagnechef i World Animal Protection Danmark

For to uger siden indgik den danske regering og forligspartierne (alle partier i Folketinget på nær Alternativet og Frie Grønne) et landbrugsforlig, der skal bane vejen for et grønnere dansk landbrug.

Desværre satte man, som vi og mange andre organisationer plæderede for, ikke et mål for at reducere antallet af svin i den intensive danske produktion.

Med en sådan reduktion kunne man ellers både sikre klimaet og dyrevelfærd ved at lægge en plan for at udtage de svineproducenter, der har den laveste dyrevelfærd, og hjælpe landmændene videre til en anden produktion.

Kæmp for en ny retning for landbruget

Der avles flere grise, end der kan sælges

Nu viser det sig, at der udover et klimamæssigt og dyrevelfærdsmæssigt krav om færre dyr i produktionen også er et økonomisk argument for færre dyr. Der er simpelthen for mange svin i den danske produktion til, at de kan sælges, og løsningen kan ende med at blive, at en masse smågrise skal aflives, fordi de ikke skal sælges.

Svineproducent Michael Vinderslev udtaler til Agriwatch den 19. oktober 2021: 

"Vi bliver nødt til at acceptere, at verden har ændret sig de seneste par år. Den hurtigste vej at komme i mål og genvinde noget stabilitet på markedet er ved at reducere mængden af grise."

1024678

En oplagt mulighed blev forbigået

EU-kommissionen vedtog tidligere i år i forbindelse med borgerinitiativet End the Cage Age, at der fra 2027 skal indføres et forbud mod fiksering af søer i EU’s svineproduktion. Omkring 95 % af de danske svinestalde vil i den forbindelse skulle ombygges for at leve op til de nye krav.

Vi mener, at den logiske konklusion heraf ville have været, at der allerede i forbindelse med det netop vedtagne landbrugsforlig var blevet taget højde for dette. Det kunne man have gjort ved lægge en plan for at nedlægge en stor del af disse landbrug. 

Dermed ville man kunne levere bedre på klimamålet ved at reducere antallet af dyr og samtidig slå et slag for dyrevelfærden ved at udfase en af de mest brutale metoder, som alligevel står over for at skulle udfases inden for en overskuelig fremtid.

Vis politikerne, at du kræver en ny retning for landbruget:

Skriv under

Hvorfor gør vi ikke som Holland?

I Holland har man siden 2019 med det såkaldte Pig Farming Closure Scheme gennemført et målrettet tiltag for at reducere antallet af svin. 

Programmet går ud på, at staten giver tilskud til, at produktionsbygningerne nedlægges, at der ryddes op, og at landmændene dermed kan komme videre i en anden bæredygtig produktion. 

Dette eksempel kunne den danske regering have valgt at følge. I stedet fortsætter produktionen af millioner af smågrise, der lever et trist liv og belaster klimaet, alt imens svineavlerne taber penge på dem. Skal det være det danske eksempel? 

Hjælp os med at kæmpe for en ny retning for landbruget:

Skriv under

Vil du vide mere