Hvad føler fisk?

19/01/2016

De fleste mennesker anerkender, at hunde og katte er intelligente væsner, der kan føle for eksempel frygt og glæde. Men mange tænker ikke over, at det også gælder dyr som rotter og høns – og at selv fisk kan føle smerte.

Vores dyreadfærdsekspert, Helen Proctor, har skrevet et blogindlæg om, hvad nyere forskning viser om forskellige dyrearters intelligens og følelsesliv:

En ven sendte mig for nylig en fantastisk video af nogle trænede rotter. Det fik mig til at tænke på, at mennesker behandler nogle dyrearter bedre end andre. Hvorfor kan vi bedst lide bløde, nuttede dyr?

Videoen viser nogle rotter, der er trænet til at lave forskellige tricks. Jeg kan godt lide denne type video, fordi den viser dyrene i et nyt lys. Normalt tænker vi primært på rotter som skadedyr, men de er faktisk meget intelligente og karismatiske dyr med et stort følelsesregister. Alligevel bliver et enormt antal rotter hvert år dræbt med uregulerede og ofte inhumane metoder.

Rotters følelsesliv

Der er et væld af forskning, der dokumenterer, at rotter har et fuldt følelsesregister på niveau med menneskers. Forskere har f.eks. fundet ud af, at rotter via deres ansigtsmimik viser, at de har ondt, på samme måde som mennesker gør.Forskningen har også vist, at rotter viser empati over for dem, de deler bur med. Når de får mulighed for det, befrier rotter deres fastspændte ”samboer”, selv hvis de er forhindret i at være i direkte kontakt med dem. Selv hvis de bliver tilbudt chokolade (en favoritsnack), vælger de at befri samboen og dele chokoladen. Ville du gøre det samme for en af dine venner? Vi tænker ofte på empati som noget, som kun mennesker kan udvise, men det er ikke tilfældet.På trods af den stadigt voksende forskning i rotters følelsesliv behandler mange stadig rotter på måder, som de aldrig ville drømme om at behandle deres hunde eller katte. Både rotter og hunde kan føle smerte og lide, og begge arter kan føle glæde og velbehag.Hvis du ikke er overbevist, så se videoen herunder med videnskabsmand og professor Jaak Panksepp. Han demonstrerer, at ikke nok med at rotter kan lide at blive kildet af mennesker - de opsøger menneskehænder for at blive kildet, og de griner imens.Nogle dyrearter bliver diskrimineret

Hvorfor bekymrer vi os mere om, hvordan hunde og katte har det, end hvordan rotter har det – eller landbrugsdyr som for eksempel høns? Det burde ikke betyde noget, om et dyr har pels, skæl eller fjer. Om det lever i vores hjem eller bliver serveret på en tallerken. Det burde heller ikke betyde noget, om dyret er intelligent eller ej. Dét, der betyder noget, er, hvad dyret kan føle.Videnskaben fortæller os, at alle pattedyr, krybdyr, fugle og fisk – og også nogle hvirvelløse dyr – kan føle for eksempel smerte. Jeg mener, at vi burde behandle dyrene ens og tage hensyn til deres følelser og behov, på samme måde som vi gør, når det gælder vores hunde og katte.

Tænk på hønsene

Høns bliver ofte betragtet som dumme dyr, der ikke er i stand til at føle det helt store. Det er bestemt ikke tilfældet, og høns er langt klogere, end folk typisk tror. Og endnu vigtigere: Høns kan lide – og det gør de desværre i alt for stort omfang i mange intensive landbrugssystemer.Høns er faktisk bemærkelsesværdige dyr. Hvis de får muligheden, kan de finde ud af at medicinere sig selv, når de har smerter. Hvis de er halte, vælger de foder, der indeholder smertestillende medicin, frem for almindeligt foder. Når de ikke har ondt, vælger de omvendt foderet uden medicin.Høns er endda enige med os i, hvilke mennesker der er mest attraktive – de foretrækker de mennesker, som andre mennesker også synes er smukke. Alle høner ser måske ens ud i dine øjne, men høns kan skelne forskellige mennesker fra hinanden, på trods af at vi tilhører en anden art.En af indbyggerne på en canadensisk dyrevenlig gård, hvor hønsene har 25.000 grønne kvadratmeter at boltre sig på.

Alle dyr fortjener et godt liv

Næste gang du tænker på rotter som skadedyr eller affærdiger høns som ukarismatiske, så håber jeg, at du vil tænke dig om en ekstra gang. Jeg håber, at du vil huske på, at rotter kan lide at lege og bekymrer sig om andre, og at kyllinger er meget klogere, end du måske hidtil har troet. Og vigtigst af alt: Rotter og kyllinger vil gerne leve et godt liv fri for frygt og smerte.

Læs det originale blogindlæg på engelsk >>Læs om vores arbejde for at forbedre livet for landbrugsdyr >>

Millioner af dyr fik et bedre liv i 2015

Millioner af dyr fik et bedre liv i 2015

Fra store katastrofeindsatser til vaccinationer af tusindvis af hunde – i 2015 satte vi ind for at beskytte dyr i nød over hele verden. Læs her om nogle af de...