Millioner af hunde hvert år aflivet af frygt for rabies. Men løsningen er vaccinationer - ikke masseaflivninger.

Hunde masseaflives af frygt for rabies

Nyheder

Stadig flere rejsende bliver bidt af hunde, der kan have rabies. Det viser nye tal fra Statens Serum Institut. Samtidig bliver millioner af hunde hvert år aflivet af frygt for den dødbringende sygdom. Men løsningen er vaccinationer - ikke masseaflivninger.

En femårig dreng fra Finland blev i forrige uge siden skambidt af flere omstrejfende hunde på en strand i Thailand. 

På hospitalet modtog han senere en buket blomster fra selveste Thailands konge. Drengen fik også en vaccination mod rabies, fordi sygdommen er udbredt i store dele af Afrika og Asien. Og fordi rabies kan være livstruende, hvis man ikke kommer i behandling. 

Den finske dreng er blot en af mange turister, der hvert år er uheldig at blive bidt af dyr, som kan være bærere af rabies.

1021122

I april 2018 vaccinerede vi hunde i Bangkok, Thailand, efter at der var rapporteret om rabiesudbrud.

Hunde forgiftes, stenes og gasses

I Danmark har Statens Serum Institut da også set en markant stigning i antallet af ferierejsende, som vender hjem med dyrebid, der kræver vaccination mod rabies. 

Siden 2010 er antallet af danskere, der er blevet vaccineret, mere end fordoblet. I 2018 blev 241 danskere sat i behandling mod mulig rabies efter hjemkomsten fra ferie. Langt de fleste som følge af hundebid. 

På verdensplan er 95 % af alle rabiestilfælde relateret til hundebid. Og det har voldsomme konsekvenser for hundene, forklarer Gitte Buchhave, direktør for World Animal Protection Danmark:

”Hundene masseaflives. De forgiftes, de gasses, de får elektriske stød, de stenes og får tæsk med jernkøller. Alle disse hunde lider en smertefuld og ofte langtrukken død.”

1012093

Hver time bliver omkring 1.200 hunde aflivet på global plan - ofte fordi mennesker frygter, at de spreder rabies.

Masseaflivninger stopper ikke rabies

På globalt plan dør mere end 59.000 mennesker årligt af rabies. Dødsfaldene sker hovedsageligt i fattige landområder i Afrika og Asien. 

Det får mange steder lokale myndigheder og befolkninger til at masseaflive hunde. Hvert år aflives op mod 10 millioner hunde på verdensplan – mange på grund af frygten for rabies.  Men masseaflivningerne har hverken stoppet spredningen af rabies eller nedbragt antallet af inficerede hunde.

”Frygten for rabies er reel i lokale samfund. Men masseaflivninger forhindrer ikke rabies i at sprede sig og smitte mennesker, og det nedbringer ikke antallet af hunde i længden,” siger Gitte Buchhave.

En hund, der har fået en giftsprøjte under masseaflivninger i Bangladesh

Mange af de aflivede hunde er sunde og raske, og masseaflivninger stopper ikke rabies fra at sprede sig.

Vaccinationer er bedre løsning

Vi har i en årrække sat ind med vaccinationsprogrammer af hunde i især Afrika og Asien. Der er nemlig god økonomi i at investere i vaccinationer til hundene, fortæller Gitte Buchhave:

”Det er langt billigere at give en præventiv vaccination til en hund end at vaccinere et menneske, som er blevet bidt. Vaccinationer af hundene er den mest effektive og dyrevenlige måde at forebygge sygdommen på. Det har WHO, FAO og Verdensorganisationen for dyresundhed (OEI) anerkendt, og de har derfor i samarbejde med os lavet en plan for at udrydde rabies ved hjælp af vaccinationer.”

1013671

Vaccinationer er både den mest dyrevenlige og den mest effektive løsning til at bekæmpe rabies.

En vaccination til 20 kroner

Hvis minimum 70 % af en hundebestand bliver vaccineret, kan bestanden opretholde en immunitet mod rabies. Det bekræftes blandt andet af WHO og den globale alliance for rabieskontrol (GARC).

”Det koster 20 kroner at vaccinere en hund, men det har vist sig at være en god investering de steder, hvor vi har indgået et tæt samarbejde med lokale myndigheder,” siger Gitte Buchhave. 

”På Zanzibar er rabies nu så godt som udryddet. Og vores samarbejde med regeringen i Kenya er også begyndt at slå positivt igennem. Brutale hundedrab udrydder ikke rabies; oplysning og vaccinationer gør.”

1015816

Vi giver typisk de vaccinerede hunde et halsbånd eller lignende, der viser lokalbefolkningen, at de er vaccinerede og derfor ikke kan sprede rabies.

En kampagne for 800.000 hunde

Den finske dreng på hospitalet i Thailand er ikke den eneste uheldige i det hunderige land. Mens drengen endnu lå på hospitalet i Sydthailand, rapporterede thailandske medier om endnu et angreb fra hunde, denne gang på en lokal treårig dreng, der blev skambidt af op mod ti omstrejfende hunde.

I Thailand, hvor antallet af turister løber op i flere millioner hver måned, er det velkendt at se omstrejfende hunde på gaden, på stranden og nær landets templer. 

Derfor bidrager vi med blandt andet uddannelse af frivillige i Thailand, og i andre lande er bidraget egentlige vaccinationsprogrammer. Det sker som led i vores internationale kampagne, der i løbet af i år vil berøre over 800.000 hunde verden over.

Puppy in Sierra Leone

 

Vil du vide mere