Macaws in captivity at a breeding facility in Rio de Janeiro, Brazil - World Animal Protection

G20 vil forhindre epidemier – men nævner ikke handlen med vilde dyr

Nyheder

På weekendens G20- topmøde var der fokus på at stoppe fremtidige pandemier. Men der mangler fortsat en klar udmelding om at stoppe handlen med vilde dyr, selvom COVID-19 stammer herfra.

G20 består af verdens 20 største økonomier, herunder EU. På weekendens topmøde den 21.-22. november forpligtede deltagerne sig til at sikre, at pandemier som COVID-19 ikke vil finde sted igen. 

Det vil de gøre ved at ”fremme det globale beredskab, forebyggelse, sporing af og reaktion på pandemier”, og de anerkender ”behovet for langsigtede løsninger, der håndterer huller i globale beredskaber for og håndtering af pandemier”.

Aftalen mellem G20-lederne er et delvist første skridt i arbejdet for at mindske risikoen for fremtidige sygdomme og pandemier, der stammer fra vilde dyr.

Men aftalen indeholder ikke nogen tiltag til at gøre en ende på den globale handel med vilde dyr. Og sådanne tiltag er i høj grad er påkrævede, hvis vi skal stoppe fremtidige pandemier. Handlen – og de helt uacceptable forhold, vilde dyr i fangenskab ofte holdes under – øger nemlig risikoen for, at sygdomme smitter fra de vilde dyr til mennesker.

A pangolin in a cage.

Foto: Arief Budi Kusuma

Årsagen til coronavirus nævnes ikke

I World Animal Protection er vi meget skuffede over, at G20-lederne ikke forholdt sig til handlen med vilde dyr. Ikke mindst fordi G20’s landbrugsministre for nyligt anerkendte behovet for at klarlægge sammenhængen mellem handlen med vilde dyr og pandemier.

Leaders’ Declaraction – erklæringen fra G20-lederne – anerkender også vigtigheden af at ”beskytte vores planet og opbygge en mere miljømæssigt bæredygtig og inkluderende fremtid for alle mennesker”. Den tilskynder desuden til mere bæredygtige praksisser i turistindustrien.

Men det er afgørende, at et forbud mod den globale handel med vilde dyr – herunder et forbud mod udnyttelsen af vilde dyr til underholdning – bliver en del af de tiltag, der følger i kølvandet på erklæringen.

Kampen er ikke slut

Mere end 1 mio. mennesker over hele verden har bakket op om vores underskriftsindsamling og kampagne for at få sat en stopper for handlen med vilde dyr. 

Førende eksperter i vilde dyr støtter også op, herunder Jane Goodall. Hun har udtalt:

”Den globale handel med vilde dyr og deres kropsdele er frygtelig grusom og skyld i alvorlig miljømæssig skade i en tid, hvor vi i forvejen mister biodiversitet globalt set. Den udgør også en meget reel trussel mod menneskelig sundhed og giver farlige patogener rigelig mulighed for at sprede sig fra dyr til mennesker.”

Der er altså bred folkelig opbakning til én gang for alle at gøre en ende på den kommercielle handel med vilde dyr. G20-lederne har vist, at de lytter. Men de er nødt til at gå skridtet videre og iværksætte konkrete tiltag for at imødegå truslen om fremtidige pandemier.

Næste stop: Italien

Italien er vært for G20-topmødet i 2021. Vi vil nu arbejde på at få det italienske formandskab til at anerkende, at menneskers og dyrs sundhed hænger uløseligt sammen. Samt på at få dem til at sikre, at G20 tager de afgørende næste skridt for at få forbudt handlen med vilde dyr i 2021.

Vi fortsætter vores arbejde med G20 for at drage dem til ansvar for deres løfte om at forhindre fremtidige pandemier. For at gøre det vil vi fortsat presse på for, at de indfører et globalt forbud mod den globale handel for vilde dyr.

Vil du vide mere