Burhøns klemt sammen på al for lidt plads

Førende fødevarekoncerner til EU: Forbyd burdyr

Nyheder

En række store europæiske fødevarefirmaer dropper buræg og opfordrer EU til at forbyde burdyr i langbruget. Hermed bakker de op om vores kamp for at få forbudt bure til Europas landbrugsdyr.

Aldi, Nestlé, Unilever, Jamie Oliver Group, IKEA og flere andre af Europas største fødevarefirmaer melder sig under dyrevelfærdsfanerne. 

I dag, onsdag 17. marts, sender 10 førende fødevarekoncerner et fælles brev til EU-Kommissionen med en opfordring til at forbyde bure til landbrugsdyr – startende med burhøns. 

De 10 koncerner, der tilsammen bag hundredvis af populære mærker som Marabou, Carte D’Or, Magnum, Knorr, Nesquick, Cheerios, Oreo, Toblerone og Philadelphia, følger samtidig det gode eksempel fra en række andre fødevarevirksomheder. De forpligter sig nemlig til at udfase buræg fra deres produktion eller varesortiment senest i 2025. Det betyder, at de ikke længere vil benytte æg fra burhøns i deres is, chokolade, kiks eller andre produkter. 

Pres på EU fra flere sider

“Heldigvis er der mange firmaer, der er langt fremme, og som allerede har droppet æg fra burhøns, og det er virkelig godt, at de her enorme fødevarekoncerner kommer med. Det lægger et ekstra pres på politikerne, så nu er bolden spillet op til EU. De bør tage imod den og skrue en ordentlig dyrevelfærdslov sammen, så vi kan slippe dyrene ud af de usle forhold, industrilandbruget tilbyder dem,” siger Gitte Buchhave, direktør i World Animal Protection Danmark.

Brevet til EU er en del af det europæiske borgerinitiativ ’End The Cage Age’ – Ud af buret’ – som vi stod bag sammen med en lang række andre europæiske dyreorganisationer. Her skrev mere end 1,3 mio. EU-borgere under på, at EU helt bør forbyde landbrugsdyr i bure. 

“Vi deler forbrugernes skepsis over for manglende dyrevelfærd i landbruget, og som førende inden for fødevaresektoren hilser vi End The Cage Age-kampagnen velkommen,” skriver de store fødevarekoncerner i en fælles udtalelse, der tyder på, at de har læst skriften på væggen.

EU-borgere ønsker bedre dyrevelfærd i landbruget

Flere undersøgelser viser, at EU-borgerne lægger vægt på dyrevelfærd for landbrugsdyr. En tidligere rundspørge lavet af Eurobarometer blandt forbrugere i EU-landene viser for eksempel, at 94 % af EU’s borgere betragter dyrevelfærd som vigtig.

“Vi er opsat på at ændre fødevareindustrien indefra, og revisionen af EU’s dyrevelfærdslovgivning er en oplagt mulighed for at stoppe brugen af bure i EU’s landbrug,” skriver gruppen af de i alt 10 koncerner, der består af:

  • Aldi
  • Barilla
  • Roberti
  • Ferrero
  • Jamie Oliver Group
  • Ikea
  • Les Moquetaires
  • Mondelez International
  • Nestlé
  • Unilever

I Danmark har samtlige butikskæder under Dagrofa, Salling, Coop, 7-Eleven samt Rema 1000 allerede droppet buræg fra hylderne eller forpligtet sig til at udfase dem af deres sortiment.

Vil du vide mere