EU kommer havdyrene til undsætning

25/10/2018

EU-Parlamentet har besluttet at komme plastik i havet til livs. Det er både godt for miljøet og kan være en livline for de mange tusinde havdyr, der hvert år mister livet i efterladt fiskegrej af plastik.

Fordi fiskegrejet ofte er lavet af plastik, kan det være op til 600 år om at blive nedbrudt.

Topfoto: Alessio Viora / Marine Photobank

Hvert år lander 640.000 ton plastik i form af fiskeudstyr i verdens oceaner. Men nu har EU-Parlamentet besluttet at tage kampen op mod en del af dette plastikaffald. 

Den 24. oktober 2018 vedtog et flertal i parlamentet at forbyde salg af engangsprodukter af plast, der ender som affald på strandene og i havene. Plastik udgør nemlig 70 % af affaldet i havet.

Det drejer sig om for eksempel lette plastikposer, balloner og engangsbestik, men også fiskegrej er omfattet af den nye lov, som træder i kraft i 2021. 

Den nye lov kan redde mange liv

Loven er ikke kun en gevinst for miljøet. Det er også en livline til de millioner af dyr, som lever i oceanerne, mener Gitte Buchhave, direktør i World Animal Protection Danmark. 

”Det er en utrolig vigtig lov, som EU nu indfører - og et endnu vigtigere signal, som Europa sender. Plastik i havene er en dræber for miljøet og en katastrofe for eksempel delfiner, hvaler og skildpadder samt fugle og mindre havdyr. Så denne lov er utrolig vigtig at få igennem,” siger Gitte.

Engangsplast er også fiskeudstyr

EU vurderer, at fiskesnører, liner og net – de såkaldte spøgelsesnet – udgør over en fjerdedel af skraldet på europæiske strande. Fordi fiskegrejet ofte er lavet af plastik, kan det være op til 600 år om at blive nedbrudt. Derfor har EU-Parlamentets miljøudvalg også anbefalet, at loven dækker mistet eller forladt fiskeudstyr. 

Foto: Jordi Chias / naturepl.com

Det er skelsættende, mener Gitte, fordi der hvert år bliver efterladt 640.000 ton spøgelsesnet i havene:

”Nogle af de efterladte fiskegarn er større end en fodboldbane, og konsekvenserne for havdyrene er skæbnesvangre. Vi har netop fået Den Internationale Hvalfangstkommission til at vedtage en indsats, som skal beskytte hvaler og delfiner mod spøgelsesnet. Og nu reagerer EU med tiltag og lovgivning, der anerkender problemet. Det giver heldigvis grund til optimisme.”

Globalt problem

Hvert år bliver 136.000 hvaler, delfiner, sæler og søløver fanget i spøgelsesnet – og tallet bliver langt højere, når man medregner fisk, fugle og andre dyr i havet.

Derfor har vi taget initiativ til en global indsats mod spøgelsesnet og plastik i havene. Global Ghost Gear Initiative (GGGI) er en alliance mellem interesseorganisationer, FN, producenter og regeringer. 

Foto: John Moncrieff

Senest har GGGI fået FN's Fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, til at indføre obligatorisk mærkning af alt kommercielt fiskegrej inden 2025.

Læs mere om vores arbejde for at bekæmpe spøgelsesnet >>