Bjørne udnyttet til bjørnegalde i Vietnam

Endnu en virksomhed stopper med at udnytte vilde dyr

Nyheder

Jian Chang Bang er et gammelt og kendt brand inden for traditionel asiatisk medicin. Det er derfor en stor spiller i branchen, der nu stopper med at bruge bjørnegalde og andre ingredienser fra vilde dyr.

Jian Chang Bang er den fjerde kinesiske medicinalvirksomhed, der efter dialog med os har forpligtet sig til at stoppe med at bruge ingredienser fra vilde dyr i deres produkter.

”Coronapandemien er en påmindelse om, at udnyttelsen af vilde dyr udgøre en kæmpe risiko for folkesundheden. Det gælder også brugen af vilde dyr i traditionel medicin. Når Jian Chang Bang nu stopper med at bruge ingredienser fra vilde dyr, sætter det et godt eksempel for hele industrien,” siger Evan Sun, der er ansvarlig for vores arbejde med vilde dyr, der udnyttes til traditionel medicin.

Løver, tigre, bjørne… og mange flere

Der indgår omkring 1.000 plantearter og 36 dyrearter i traditionel asiatisk medicin. Blandt dyrearterne er tigre, løver, bjørne, skældyr, næsehorn, moskushjorte og søheste. Nogle dyr – som bjørne og tigre – avles under uacceptable forhold i fangenskab, for at deres kropsdele kan bruges i medicin og helseprodukter. Andre fanges og dræbes af krybskytter. Flere af arterne og er tæt på at være udryddede i naturen.

Tigerbalsam
Produkter med bjørnegalde

Tidligere på året kunne vi fejre en stor sejr for dyrene, da Kina gav skældyret – verdens mest illegalt handlede dyr – højeste fredningsstatus. Samtidig blev skældyret fjernet fra den kinesiske farmakopé, en officiel liste over lægemidlers sammensætning og brug i traditionel asiatisk medicin.

Der er dog stadig lang vej endnu, før ingen vilde dyr længere udnyttes til traditionel medicin.

Flere virksomheder siger stop

I samarbejde med PricewaterhouseCoopers (PwC) har vores kontor i Kina udviklet en strategi, der skal skabe bred opbakning i det kinesiske erhvervsliv til at gå væk fra udnyttelsen af vilde dyr og i stedet anvende plantebaserede alternativer.

Vi er p.t. tæt på at få endnu en stor medicinalvirksomhed til at forpligte sig til at gå bort fra brugen af vilde dyr i deres produkter. Det vil formentlig ske i september. Og vi forventer, at en række yderligere virksomheder vil følge efter.

Et globalt problem

Traditionel asiatisk medicin er blot ét af de områder, hvor vilde dyr udnyttes til fare for både dyrene selv, den vilde natur og folkesundheden. 60 % af de nye, smitsomme sygdomme, som mennesker i dag døjer med, stammer fra dyr – heraf 70 % fra vilde dyr.

Til november mødes G20-landene, verdens største økonomier. Her presser vi på for at få sat at forbud mod den globale handel med vilde dyr på dagsordenen.

Vil du vide mere