pig, EU

Din skinke kan stamme fra svinske dyrefabrikker

Nyheder

Ny rapport afslører rystende forhold i landbrug, der leverer svinekød til danske forbrugere.

Modergrise, der ikke har kontakt med deres nyfødte unger, fastspændte slagtesvin, grise med afføring og urin langt op ad benene og massiv lokal miljøforurening.

Det er helt almindelige forhold for moderne svineopdræt i EU-lande som Polen, Frankrig, Italien og Spanien, der hvert eneste år eksporterer tonsvis af svinekød som skinker, hamburgerryg og pølser til resten af EU, heriblandt Danmark.

Forbrugerne skal være vågne

En ny rapport fra Compassion In World Farming (CIWF) afslører, at der ikke er nogen garanti for, at kødprodukter, som ethvert velassorteret dansk supermarked har på hylderne, ikke stammer fra de svinske dyrefabrikker i Polen, Frankrig, Italien og Spanien, som er blevet undersøgt i forbindelse med rapporten.

Se video fra CWIF's efterforskning:

Derfor er det en ekstra god idé for danske forbrugere at tjekke indholdsfortegnelsen på skinker som Jambon fra Frankrig og Parma fra Italien, eller helt generelt holde øje med opdrætsforhold og oprindelsesland på pølser og hamburgerryg. I hvert fald hvis man ikke vil støtte EU’s svinske dyrefabrikker.

“Den bedste garanti forbrugerne har for, at dyrenes velfærd er nogenlunde i orden, er at gå efter frilands- eller økologiske varer. Eller selvfølgelig købe plantebaserede alternativer,” siger Esben Sloth, kampagnechef i World Animal Protection Danmark.

Der skal fart på processen

“Det er rystende forhold denne her rapport afslører, og det forstærker nødvendigheden af at holde fast i, at vi skal have et landbrug uden bure og tremmer. Det gør det samtidig ekstra vigtigt, at den danske regering holder fast i, at den vil arbejde for et forbud mod blandt andet fastspændte grise i hele EU.” 

Pattegrise dier hos fikseret so

Pattegrise dier hos deres mor, som er fikseret i farebøjler. Fra en svinefarm i EU.

Esben Sloth henviser til borgerinitiativet End The Cage Age, som blev vedtaget i EU sidste år efter 1,4 millioner EU-borgere havde skrevet under mod den manglende dyrevelfærd i det industrielle landbrug.

Det vil imidlertid tage mange år, før EU’s system får indgået de mange kompromisser og endeligt kan udforme de færdige lovtekster og få implementeret et landbrug uden bure og tremmer.

“Den nye rapport understreger, at der skal fart på processen. For hvert år der går, lider millioner af dyr i det industrielle landbrug under dårlig dyrevelfærd. Så vi vil også i de kommende år arbejde benhårdt på at holde politikerne fast på deres løfter. Både i Danmark og i resten af EU,” slutter Esben Sloth.

Hjælp os med at overbevise politikerne om, at der er brug for en ny retning i landbruget:

Skriv under

Vil du vide mere