So, der kan være naturligt sammen med sine pattegrise

Det skal være slut med fikserede søer

Nyheder

Flere lande har allerede forbudt fiksering af søer eller er på vej til at udfase det. Danmark halter bagefter – på trods af fordelene ved at slippe søerne fri, som fremgår af vores nye rapport.

Topfoto: En so i farebøjler i en dansk svinestald. Thomas Vilhelm/Ritzau Scanpix

Mere end én million avlssøer lider mellem tremmer i det danske landbrug, hvor de er ude af stand til at interagere naturligt med deres pattegrise. De fikserede søer kan hverken bygge trygge reder til deres unger eller lære dem at socialisere med andre grise.

Snart slut med fastspændte søer?

I lande som Sverige, Norge og Schweiz er fiksering af søer allerede forbudt. Tyskland har besluttet at begrænse brugen af fiksering til fem dage efter fødslen fra 2035. I Østrig vil brugen af farebokse blive begrænset til kun at være lovlig i ’den kritiske periode’ efter fødslen fra 2033, og i New Zealand offentliggøres der snart nye restriktioner for fiksering, som træder i kraft fra 2025. 
 
Restriktionerne kommer alle i kølvandet på nationale debatter omkring lovligheden af bure i landbruget med henvisning til de gældende dyrevelfærdslove i hvert enkelt land. Med den nye dyrevelfærdslov, der netop er trådt i kraft i Danmark, er det spørgsmålet, om lignende restriktioner vil blive nødvendige for at kunne overholde lovgivningen. 

Af dyrevelfærdsloven fremgår det, at dyr skal leve under forhold, hvor de i videst muligt omfang kan udfolde deres naturlige adfærd. Og det gør sig langt fra gældende for de danske avlssøer, der er fastlåst af metaltremmer op til en femtedel af deres voksne liv.

En so, der kan være naturligt sammen med sine pattegrise

Fikserede søer en i dansk svinestald. Foto: Thomas Vilhelm/Ritzau Scanpix

Fordele for både grise og landmænd

I vores nye rapport 'Farming pigs and future proofing for a crate-free era' fremhæves en række dyrevelfærdsmæssige gevinster for søerne i fikseringsfrie systemer.  

Flere landmænd noterer sig blandt andet, at deres søer har færre skavanker i benene, er mindre syge og producerer mere mælk. Deres naturlige moderegenskaber over for ungerne bliver forbedret, og søerne har færre infektioner efter fødslen og mindre behov for antibiotika. 

“At komme ud af burene er ikke bare bedre for dyrene. Det hjælper også landmændene med at få færre syge grise og producere sundere og hurtigere voksende pattegrise. Det er dejligt at se, at trenden i landbruget globalt set skifter mod at blive tremmefri, og vi opfordrer alle regeringer til at følge trop og forbyde fikseringen af avlsøer,” siger international kampagnechef for landbrugsdyr i World Animal Protection, Lindsay Duncan.

En so, der kan være naturligt sammen med sine pattegrise

Tid til en ny retning for landbruget

Vi vil have udfaset den industrielle produktion, hvor dyr behandles som produktionsenheder i stedet for levende, sansende væsner. I stedet skal landbruget skal omlægges til en mere plantebaseret produktion, og dyrene i landbruget skal i langt højere grad have frihed og plads til at udfolde deres naturlige instinkter.

Derfor opfordrer vi de danske politikere til at:

  • lave en bindende handlingsplan for udfasning af fiksering i de danske svinestalde.
  • indføre et umiddelbart stop for etablering af nye svinestalde, hvor der anvendes fiksering.
  • arbejde for et forbud i hele EU mod fiksering af søer.

Skriv under nu – så giver du os en større stemme, når vi kræver en ny retning for landbruget.

Skriv under

Læs rapporten om fiksering af søer

Vil du vide mere