Illegal fire burn forest trees in the Amazon rainforest, Brazil.

Danish Crown i samarbejde med korrupt kød-gigant

Nyheder

Danish Crown fortsætter samarbejde med verdens største kød-gigant, brasilianske JBS, som medvirker til illegal skovrydning og massiv korruption.

Vores nye rapport om verdens største kødgigant, JBS, fastslår selskabets rolle i ulovlig rydning af regnskov i Amazonas.

Det trækker tråde til Danmark, hvor Danish Crown, som er verdens største svine-eksportør, samarbejder med JBS.

“I rapporten dokumenterer vi, at JBS er dybt involveret i ulovlig handel med soja og kødkvæg, der er dyrket og opdrættet på områder med ryddet og afbrændt regnskov”, siger Esben Sloth, kampagne- og programchef i World Animal Protection Danmark.

Danish Crown meddelte for nylig, at de har indgået et samarbejde med Arla og Coop, som betyder, at de vil trække sig fra brugen af ikke-certificeret soja.

“Danish Crown har i en årrække samarbejdet tæt med JBS. Hvis Danish Crown mener noget med deres bæredygtige mål, der bl.a. handler om at droppe ‘beskidt’ soja, er det mildest talt dobbeltmoralsk at fortsætte samarbejdet med et firma, der har så blakket et ry. Vil de bevare deres troværdighed som ansvarlig bæredygtig virksomhed, bør de afbryde al handel og forretninger med JBS,” fastslår Esben Sloth.

Kæmpebøde for regnskovsrydning

Vores rapport er den seneste i en række af afsløringer gennem årene af, at den brasilianske gigant JBS grønvasker soja og kød, der er dyrket på ulovligt ryddet og nedbrændt regnskov i Amazonas. 

I 2017 blev JBS idømt en stor bøde svarende til 54 mio. kr. (7,7 mio. dollars) for at handle med kvæg fra nedbrændt regnskov over en periode på tre år.  Ifølge den nye rapport fortsætter firmaet imidlertid deres ulovlige virksomhed.

Myresluger i afbrændt regnskov i AmazonasDen brasilianske regnskov ryddes med brande for at gøre plads til sojamarker og græsningsarealer til kødkvæg. Foto: Luiz Claudio Marigo / naturepl.com

Korruption og bestikkelse

I storbyerne Sao Paulo, Brasilia og New York er det multinationale selskab berygtet for andre tvivlsomme forretningsmetoder. JBS har flere gange været efterforsket for at bestikke sig til fordele, og de er dømt i mindst to vidtrækkende korruptions-skandaler. 

I 2020 blev JBS’s moderfirma (J&F Investimentos) dømt for at bestikke 1.900 politikere i Brasilien, der skulle bane vejen for selskabets aggressive ekspansionspolitik og give JBS adgang til fordelagtige lån i flere banker. Dette erkendte JBS’s topledelse i retten. Dommen var en bødestraf på mere end 250 mio. dollars.

Det er dog et noget mindre beløb end JBS måtte betale i 2017, da de var involveret i en anden gigantisk korruptionsskandale, som bl.a. inkluderede den daværende brasilianske præsident Michel Temer. Her blev Selskabet idømt en rekordstor bøde på 3,2 mia. dollars.  

Vi har forelagt rapporten ‘Profiting From Cruelty and Destroying Our World' for Danish Crown. Heri dokumenteres det, at JBS er involveret i ulovlig handel med kødkvæg og soja, der forbindes med skovbrande og regnskovsrydning. Danish Crown er ikke vendt tilbage med et svar.

Læs rapporten

Hjælp os med at overbevise politikerne om, at vi skal stoppe importen af soja til dyrefoder, så regnskoven ikke ryddes og vilde dyr mister deres levesteder:

Skriv under

Vil du vide mere