Haner er meget beskyttende af natur.

Coops dødsstød til Irmapigen: Katastrofe for dyrevelfærd

Nyheder

Det er et stort tilbageslag for dyrevelfærd, kvalitet og ægte bæredygtighed i den danske detailhandel, at Coop sænker niveauet i krisetider.

Den 31. januar kom nyheden om, at Coop lukker samtlige Irma-butikker i Danmark.

“Det er et kæmpe tilbageslag for forbrugerne. Irma har gennem årtier gået forrest og har sat standarden for resten af detailhandelen på mange måder” siger Pernille Fraas Johnsen, senior landbrugsrådgiver i World Animal Protection Danmark.

Hun uddyber: “Irma har konsekvent givet plads til det bedste indenfor dyrevelfærd og har i den grad været bannerfører for kvalitet og bæredygtighed ved at støtte nicheproduktioner fra landmænd, som har gjort noget ekstra omkring dyrevelfærd.” 

First mover før økologi blev mainstream

Irma har stået for en række tiltag, der både har været med til at give forbrugerne nogle flere valgmuligheder og samtidig har haft positiv afsmittende effekt på den øvrige detailhandel.

Som eksempler nævner Pernille Fraas Johnsen samarbejdet med Thise Mejeri, den økologiske Poppelgris, introduktionen af ‘græsmælk’ og mælk ‘ad libitum’, fravalget af buræg allerede for 30 år siden og fravalget af buræg i alle forarbejdede Irma-produkter fra 2016.

“Irma har simpelthen gået foran og vist, at det er muligt at fremme en produktion og have et bredt udvalg, hvor ægte bæredygtighed og dyrevelfærd er i centrum på en helt anden måde end i den konventionelle produktion. Derfor har Irma også været first mover på økologien, lang tid før økologi blev mainstream og hvermandseje,” understreger hun.

Et tab for både forbrugerne og dyrene

I World Animal Protection opfordrer vi på den baggrund Coop til seriøst at overveje, hvad lukningen betyder for den værdibaserede forretningsmodel, som altid har været forbrugernes garanti for stort udbud og høj kvalitet på økologi og dyrevelfærd.

“At nedlægge Irma er en ualmindelig dårlig beslutning både for forbrugerne og for konkurrencen inden for detailhandelen. Og hvis vi skal helt op på den store klinge, så er det også et tab for danskernes selvforståelse som first movers inden for erhvervskultur og det økologiske landbrug,” siger Pernille Fraas Johnsen, og slutter:

“Når Irmapigen forsvinder, mister vi en afgørende motor, der altid har været med til at trække udviklingen i en positiv retning til fordel for både mennesker og dyr.”

Der er brug for en ny retning i landbruget. Skriv under og hjælp os med at overbevise politikerne:

Skriv under

Vil du vide mere