Tyreløbet i Pamplona ender i tyrefægtningsarenaen

Blodigt tyreløb genoptages i Pamplona

Nyheder

Tyrene slippes igen løs i Pamplonas gader de kommende dage efter to års coronapause. Vi mener, at det er barbarisk at genoptage traditionen.

Gaderne i Pamplona er endnu engang proppet med mennesker, der er klar til at jagte tyrene gennem de små stræder ned til byens tyrefægtningsarena under årets San Fermin-festival, der de kommende dage løber af stablen.

Festivalen er et blodigt show, der tiltrækker op mod en million tilskuere, der fra d. 7.-14 juli hver dag kan opleve tyre blive jaget af en skrigende menneskemængde gennem byens gader. Tyrene glider og falder på de glatte brosten, men bliver øjeblikkeligt drevet videre ved hjælp af spidse stave og strømpistoler. 

”Det er grotesk, at man i 2022 stadig hylder denne form for underholdning på dyrenes bekostning. Det er en grusom form for underholdning, hvor tyrene udsættes for enorm stress og smerte, blot for at ende livet i en tyrefægterarena senere på dagen,” siger Stephanie Kruuse Klausen, kampagnemedarbejder i World Animal Protection Danmark.

Ender livet med spyd og lanser i kroppen

I tyrefægtningsarenaen bliver tyrene stukket med spyd og lanser i op til 20 minutter, inden matadorerne giver de udmattede dyr et sværd i nakken. Nogle gange drukner tyren i sit eget blod. Andre gange er den stadig i live, mens dens blodige krop bliver slæbt ud af arenaen og kørt til slagteriet.

”Det er frygteligt at se dyr lide på så frygtelig vis, fordi nogle mennesker insisterer på at fastholde barbariske traditioner, der burde hører fortiden til,” siger Stephanie Kruuse Klausen.

Tyrene løb for livet

Tilbage efter coronapause

Festivalen, der tiltrækker tusindvis af turister til byen, har været aflyst de seneste to år på grund af corona. Men nu vender festivalen desværre tilbage.

”Kulturelle traditioner må aldrig blive en undskyldning for ikke at rydde op i den dyremishandling, der er foregået i alt for mange år i alt for mange lande, fordi det er ’en del af landets kultur’. Tyre skal ikke mishandles blot for at tjene penge på såkaldte traditioner. Ligesom man heller ikke skal ride på elefanter eller få bjørne til at danse henover kul, siger Stephanie Kruuse Klausen.

”Det er grotesk, og jeg håber, at turister har fået øjnene op for denne åbenlyse mishandling og holder sig væk fra disse typer underholdning på ferien.”

Vil du vide mere