Sweden mink fur farm

Alvorlige konsekvenser ved genåbning for minkavl

Nyheder

En genåbning af minkproduktionen i Danmark har alvorlige konsekvenser for samfundet. Derfor bør dyrevelfærd, nærmiljø og klima være en naturlig del af debatten, når Folketinget skal beslutte, om minkhold skal genoptages.

Topfoto: Fotos: Jo-Anne McArthur / Djurrattsalliansen / We Animals Media

Statens Serum Institut vurderede tirsdag, at det er sikkert i forhold til folkesundheden at åbne for landets minkfarme.

Bolden ligger nu hos regeringen og Folketingets partier - og der er meget mere end folkesundheden på spil. Det er alt for ensidigt kun at kigge på erhvervsinteresser.

“Vi er ikke virologer og skal ikke stille spørgsmål ved SSI’s vurdering. Til gengæld ved vi noget om dyr og natur. Derfor må vi kraftigt opfordre regeringen og Folketingets partier til ikke at vurdere minksagen så snævert. Politikerne skylder befolkningen at anlægge et 360-graders syn på sagen og ikke stirre sig blind på en enkelt side af problemet,” siger Pernille Fraas Johnsen, phd. og landbrugsfaglig konsulent i World Animal Protection.

En genåbning vil være et stort problem for de mink, der igen vil komme til at lide under elendig  dyrevelfærd, når de opfostres i små trådbure, der ikke kommer i nærheden af at opfylde dyrenes naturlige behov og adfærd.

Stop al pelsdyrproduktion i EU:

Skriv under

Genåbning skader miljø og klima

Minkproduktion betyder først og fremmest utroligt dårlige vilkår for dyrene og dyrevelfærden, men det er også problematisk for både miljø og klima.

“Ud over at vi ikke kan være bekendt at holde dyr under de vilkår, så handler det også om nærmiljøet og de klimaproblemer, minkfarme desværre medfører,” siger Pernille Fraas Johnsen med henvisning til minkfarmernes forurening af åløb, moser og søer samt den potentielle fare for grundvandet, når affaldsprodukter fra minkproduktionen lukkes ud i den danske natur.

Et permanent forbud er en vindersag

Siden landets minkfarme lukkede i november, fortæller beregningerne, at udledningen af ammoniak er reduceret med mindst 9 %, der er udledt 3.000 ton fosfor mindre på årsbasis, og klimaet er blevet skånet for mindst 165.000 ton CO2 årligt.

“Aktuelt har kun 13 minkavlere ansøgt om fortsat tilladelse, og da de stadig kan nå at ombestemme sig inden nytår, vil der sandsynligvis være endnu færre, når året er omme. Derfor bør Folketinget nu forholde sig til de faktiske omstændigheder og indse, at der reelt ikke er et erhverv at tage hensyn til mere. Et permanent forbud er derfor en vindersag for alle: Det vil give landets dyrevelfærd et seriøst løft, give en tiltrængt hånd til det danske nærmiljø og oven i det hele vil forbuddet pynte gevaldigt på det danske klimaregnskab,” slutter Pernille Fraas Johnsen.

Vær med til at få stoppet den forældede pelsdyrproduktion i hele EU:

Skriv under

Vil du vide mere