Akut: Situationen er kritisk for hundene i Sierra Leone

Akut: Situationen er kritisk for hundene i Sierra Leone

Nyheder

Kan de mange gadehunde i Sierra Leone starte en rabiesepidemi? Det frygter befolkningen, og tusindvis af hunde bliver derfor brutalt dræbt.

”Først lægger du mærke til en hund, der prøver at undgå at blive ramt af en bil. En hund, der leder efter mad i rendestenene. Eller en hund, der sover under en bil. Men lidt efter lidt går det op for dig, at der er hunde overalt. For hver en meter, på hver en gade, i hvert eneste kvarter af byen.”

Det fortæller vores medarbejder Georgina Parker om hundene i Freetown, Sierra Leone. Situationen for hundene er kritisk. Da ebola-epidemien ramte Sierra Leone i 2014, frygtede mange fejlagtigt, at hundene spredte sygdommen. En del hundeejere efterlod derfor deres hunde på gaden. 

sierraleone-190616-incontext1

Hunde bliver stenet og slået med køller

Der er nu omkring en halv million gadehunde i Sierra Leone. Ebola hærger ikke længere landet, men mange i befolkningen frygter nu, at hundene smitter med rabies. Derfor bliver tusindvis af hunde mishandlet eller dræbt med brutale metoder. De bliver forgiftet, slået med køller eller stenet. 

”Nogle mennesker sætter mad og vand ud til hundene. Men sådan er det bestemt ikke alle steder. Vi så en mand, der angreb to små hvalpe ved at smide sten efter dem. Hvalpene var højst seks uger gamle og havde intet gjort andet end at krybe sammen i et hjørne,” fortæller Georgina.

”Overalt hørte vi om hunde, der blev brutalt dræbt af de lokale indbyggere. Der er så mange misforståelser og uvidenhed – og der er så meget, vi kan gøre! Vi må handle, før tingene bliver endnu værre. Ellers vil endnu flere hunde lide og dø.”

sierraleone-190616-incontext2

Vaccinationer kan redde både hunde og mennesker

Vi har i årevis arbejdet for at hjælpe hunde verden over. Vores erfaring fra projekter verden over viser, at massevaccinationer er den mest effektive og mest dyrevenlige løsning – både til at redde hundene fra masseaflivninger og til at sætte en stopper for rabies.

Hvis bare syv ud af ti hunde i et område bliver vaccineret, er der nok immune hunde til, at sygdommen dør helt ud. Det viser tal fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO). I Zanzibar, Tanzania, har vi vaccineret 90 % af hundene. Her blev der sidste år ikke rapporteret ét eneste tilfælde af rabies – og det har fuldstændig ændret befolkningens syn på hundene. Hundene er nu blevet venner i stedet for fjender.

”Vi må gøre Sierra Leone rabies-frit”

Dr. Jallah er en af kun fire dyrlæger i hele Sierra Leone. Han er enig i, at rabiesvaccinationer er vejen frem:

”Jeg har kæmpet for at hjælpe hundene i Sierra Leone i flere årtier. Vi er nødt til at gøre noget ved årsagen til, at der hele tiden kommer flere gadehunde. Truslen fra rabies er problemets rod, så det er der, vi skal starte. Det er vigtigt, at mennesker føler sig trygge ved at leve sammen med hunde. For at nå det mål, må vi gøre Sierra Leone rabies-frit.” 

sierraleone-190616-incontext3

Find ud af, hvordan WHO vil bruge vores metoder til at udrydde rabies inden 2030 >>

Vil du vide mere