Næsebjørn reddet fra brandene i Pantanal behandles for skader og dehydrering. Foto: Lucas Ninno

Åbent brev til regeringen: Stop ødelæggelsespakken

Nyheder

Brasiliens uerstattelige skove er under angreb fra landets egen præsident. Sammen med andre organisationer opfordrer vi den danske regering til at gøre sit for at bremse to lovforslag, der kan få ødelæggende konsekvenser.

’Ødelæggelsespakken’ er tilnavnet på en lovpakke, som Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, og hans regering forsøger at få vedtaget. Den indeholder forslag til bl.a. at legalisere jordtyveri og svække miljøbeskyttelsen af sårbare naturområder.

To af lovforslagene risikerer at blive vedtaget i næste uge i Brasiliens senat. Derfor har vi – sammen med en række andre organisationer – opfordret den danske regering til hurtigst muligt at kontakte præsidenten for det brasilianske Senat, Rodrigo Pacheco, og tilskynde ham til ikke at sende forslagene til afstemning.

Det er af afgørende vigtighed, at ødelæggelsespakken bliver stoppet. I år er der sket en stigning på næsten 22 % i skovrydningen i Amazonas-regnskoven. Det er det højeste niveau af skovrydning siden 2006, og det er tredje år i træk med øget skovrydning. 

For første gang i vores tid frigiver Amazonasregnskoven mere CO2, end den optager, som resultat af den omfattende skovrydning. Og samtidig risikerer mange vilde dyrearter helt at forsvinde, når deres hjem bliver ødelagt.

pantanal-fires-response

Brug for internationalt pres 

Vi har tidligere set, at International kritik kan have effekt.

Tilbage i april sendte vi sammen med 14 andre organisationer et åbent brev til statsminister Mette Frederiksen og udenrigsminister Jeppe Kofod for at gøre opmærksom på den kritiske situation. En uge senere sendte 28 medlemmer af Folketinget et brev til Rodrigo Pacheco samt Arthur Lira, formanden for den brasilianske kongres, hvor de opfordrede dem til ikke at lade lovpakken blive vedtaget.

Brevet kom i de brasilianske medier, og sammen med pres fra politikere i andre lande og fra civilsamfundet både i Brasilien og internationalt fik det det brasilianske senat til at udskyde behandlingen af lovforslagene. 

Dermed blev ødelæggelsespakken sat på midlertidigt hold. Men den er ikke forkastet, og derfor er der nu brug for yderligere internationalt pres på den brasilianske regering.

Læs det åbne brev:

Kære udenrigsminister Jeppe Kofod

Vi skriver til dig med en vigtig og presserende opdatering på situationen i Brasilien i forhold til Ødelæggelsespakken, som vi har været i dialog med Udenrigsministeriet omkring siden april 2021:

Jordtyveriloven (landgrabbing bill) PL 2633/2021 og PL 510/2021 er nu under behandling i Senatet og er sat til afstemning i Senatets kommissioner for hhv. miljø og landbrug allerede den 8. december kl. 8:00 lokal tid. Efter godkendelse her vil den blive sendt til afstemning i plenum i Senatet, det vil sandsynligvis ske mellem den 13. og 22. december.

Formålet med loven er at legalisere skøder på landområder, som er blevet erhvervet ulovligt ved land grabbing helt frem til 2014, samt øge grænsen for hvor store arealer, der kan legaliseres, til 2500 hektar (dvs. ikke kun små producenter, men også mellemstore og store agro-businesses).

Afmontering af Miljøgodkendelsesloven PL 2159/2021 er samtidig under behandling i Senatet og er sat til afstemning i Senatets kommissioner for hhv. miljø og landbrug allerede den 9. december kl. 8:00 lokal tid. Efter godkendelse her vil også den blive sendt til afstemning i plenum i Senatet, det vil sandsynligvis ske mellem den 13. og 22. december. Det er et lovforslag, som vil afmontere den eksisterende miljøgodkendelseslovgivning, som aktuelt kan stoppe projekter med signifikant påvirkning af miljøet i områder med et sårbart miljø.

Hvis disse to love vedtages, vil det have omfattende og meget alvorlige konsekvenser for klimaet, Brasiliens skove og oprindelige folks liv og rettigheder.

Vi opfordrer derfor Danmark til hurtigst muligt, og inden lovforslagene kommer til afstemning, at kontakte præsidenten for det brasilianske Senat, Rodrigo Pacheco med en opfordring til ikke at sende de to lovforslag til afstemning i Senatet.

Opdatering på den aktuelle skovrydning i Brasilien:

I midten af  november udgav Brasilien en alarmerende 2021 PRODES årlig skovrydningsrapport, der viste en stigning på næsten 22 procent i skovrydningen i Amazonas-regnskoven. Det er det højeste niveau af skovrydning siden 2006, og det er tredje år i træk med øget skovrydning. Ikke mindre alarmerende var, at rapportens udgivelse blev forsinket med flere uger, og at repræsentanter for den brasilianske regering og landets private sektor ved COP 26 i Glasgow præsenterede det stik modsatte billede af Brasiliens forvaltning af Amazonas-regnskoven.

Ved COP 26, hævdede repræsentanter for den brasilianske regering, at regeringen havde til hensigt at beskytte landets skove og vedtage mere ambitiøse miljøplaner. Nu sker det stik modsatte.
Jordtyveri er en væsentlig drivkraft bag skovrydning, idet 30 procent af skovrydningen i den brasilianske del af Amazonas sker i statslige skovområder. Forskere peger på, at afskovningen i Amazonas og overgrebene mod indfødte befolkninger vil øges, hvis lovforslagene bliver godkendt. (Teknisk notat om PL 2159/2021, teknisk notat om jordtyveriloven (tidligere fremsat som PL 910, 2020))

Amazonas nærmer sig et ‘tipping point’, og den brasilianske del af Amazonas er allerede gået fra at være en “net-sink” til at være en “net-source” af kulstof i atmosfæren. (NATURE September 2021, NATURE Juli 2021, NATURE Marts 2020). Vi har gjort opmærksom på dette flere gange i vores dialog.

Ifølge IPCCs seneste rapport skal vi stoppe afskovningen i Amazonas, ellers når vi ikke Parisaftalens målsætninger.

Dette brev er sendt med CC til Europaudvalget.

De bedste hilsner,
Kristine Modvig Clement, Kampagneleder for landbrug og skov, Greenpeace
Johan Keller, aktiv i Miljøbevægelsen NOAH
Esben Sloth, Kampagnechef, World Animal Protection
Ida Theilade, Chair, International Work Group for Indigenous Affairs (IWGIA)
Ole Færgeman, næstformand, Frie Bønder Levende Land
Morten Nielsen, Politikmedarbejder, Global Aktion
Marie Rørby, aktiv i Den Grønne Studenterbevægelse
Gry Bossen, Politisk koordinator, Verdens Skove
Sofie Tind Nielsen, Senior Skovrådgiver, WWF Verdensnaturfonden
Martin Lemberg-Pedersen, Chef for Politik og Samfund, Amnesty International
Tim Whyte, Generalsekretær, Mellemfolkeligt Samvirke
Frederik Sandby, Formand, Klimabevægelsen
Britta Riis, Direktør, Dyrenes Beskyttelse
Rune-Christoffer Dragsdahl, Generalsekretær Dansk Vegetarisk Forening

Hent brevet som pdf >> 

Vil du vide mere