Mink i lille trådbur på minkfarm. Foto: Jo-Anne McArthur / Djurrattsalliansen / We Animals Media

5 myter om minkavl

Nyheder

Der er mange myter om minkavl, som desværre ikke har hold i virkeligheden. Bliv klogere på myter og fakta om minkproduktionen.

Fotos: Jo-Anne McArthur / Djurrattsalliansen / We Animals Media

MYTE 1:  Hvis minken har en flot pels, er det fordi den har levet et godt liv

FAKTA: Mink kan godt have en fin pels, selvom de har haft et liv med meget lav livskvalitet, og der er ingen direkte sammenhæng mellem god dyrevelfærd og pelskvalitet. Pelskvaliteten hos mink er primært bestemt af mange års selektiv avl for bl.a. farve, pelsens tæthed osv. Derfor reflekterer pelskvaliteten på ingen måde minkens trivsel.

MYTE 2: Det er muligt at have god dyrevelfærd i minkproduktionen

FAKTA: Mink er territorielle rovdyr, der i naturen lever på store områder i nærheden af vand, hvor de kan jage, svømme og dykke efter føde. De er desuden solitære dyr, der uden for parrings-og ynglesæsonen har brug for stor afstand til artsfæller. Ingen af disse naturlige behov bliver tilgodeset på minkfarme. 

Hvis man skulle skabe god dyrevelfærd på minkfarme, ville det kræve adgang til vand at svømme i, grave- og klatremuligheder samt så meget plads til hver mink eller minkpar, at det omtrent svarer til størrelsen på en fodboldbane. En sådan løsning ville ganske enkelt ikke være rentabel for minkavlerne.

Gør Europa pelsfri

Mink udviser ofte aggressiv adfærd, når de lever tæt sammen i fangenskab. Foto: Jo-Anne McArthur / Djurrattsalliansen / We Animals Media

MYTE 3: Forholdene i den danske minkproduktion er bedre end i andre lande

FAKTA: Minkproduktionen foregår på stort set samme måde i alle dele af verden, nemlig i alt for små trådbure, hvor dyrene ikke kan udfolde deres naturlige adfærd og få opfyldt deres behov. Selvom mink i Danmark har et plasticrør at løbe igennem og en trådhylde at ligge på, er det på ingen måde nok til at give dem et godt liv. 

19 europæiske lande har allerede forbudt minkproduktion, herunder en række østlande som Tjekkiet, Slovakiet, Kroatien, Makedonien, Slovenien og Bosnien-Hercegovina. Danmark halter altså dyrevelfærdsmæssigt efter alle disse lande, når det gælder mink.

MYTE 4: Minkproduktion er en overskudsforretning

FAKTA: Minkproduktionen var før det midlertidige forbud en underskudsforretning i Danmark. Industrien havde igennem flere år oplevet en støt faldende omsætning, og til sidst kostede det typisk flere penge for en minkavler at producere et skind, end der kom ind ved salget af det. I 2019 havde minkbedrifterne i gennemsnit et underskud på 0,7 mio. kr.

Gør Europa pelsfri

Mink udviser ofte aggressiv adfærd, når de lever tæt sammen i fangenskab. Foto: Jo-Anne McArthur / Djurrattsalliansen / We Animals Media

MYTE 5: Mink hører ikke til i naturen

FAKTA: De mink, der bruges i minkproduktionen, stammer fra Nordamerika. Uanset at de i generationer har levet i fangenskab, er de stadig grundlæggende vilde dyr med deres instinkter intakte, og de kan ikke udfolde deres naturlige adfærd i små, golde trådbure på størrelse med en opslået avis.

Igennem årene er tusindvis af mink undsluppet fra minkfarmene og ud i den danske natur. Det er problematisk, da mink i Danmark er en invasiv art, som gør stor skade, især på fugle med reder på jorden. Men selvom minken altså ikke hører hjemme i den danske natur, er den et vildt dyr, der bør leve frit i naturen i de områder, hvor den stammer fra.

Vær med til at få stoppet den forældede pelsdyrproduktion i hele EU:

Skriv under

Læs mere og se kildehenvisninger >>

Vil du vide mere